19. godišnjica napada na putnički voz

Na platou kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri danas je obeležena 19. godišnjica napada na putnički voz u NATO bombardovanju, 12. aprila 1999. godine.

Putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene kao i ranijih godina prešao preko Železničkog mosta podsećajući na taj dan.

Putnički voz broj 393 koji je saobraćao iz Niša do Ristovca  pogođen je projektilima dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.  Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini.Od prvog projektila, ispaljenog u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije. Drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Tačan broj putnika nastradalih u vozu nikad nije utvrđen,mada se pretpostavlja da je bilo preko pedeset, kazao je u svom obraćanju gradonacelnik Leskovca Goran Cvetanović napominjući da se žrtve ne smeju zaboraviti.

Izvršna direktorka za saobraćaj preduzeća Srbija voz, Vesna Brajović je kazala da mostovi spajaju ljude, ali se ovde dogodilo nešto što je razdvojilo nade mnogih .

Proleće koje predstavlja simbol života i rađanja ovde nažalost ima sasvim drugu simboliku zbog žrtava granatiranja voza, kazao je u svom obraćanju Milan Šegan, predstavnik Infrastrukture železnica Srbije.