31. Sajam zapošljavanja u organizaciji NSZ

Na ovogodišnjem sajmu koji je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović potrebu za novim radnicima iskazalo je 13 poslodavaca iz Jablaničkog okruga  za oko 300 novih radnih mesta iz oblasti tekstilstva, prehrambene i prerađivačke industrije, ugostiteljstva, elektroindustrije i osiguranja.

Sajmovi zapošljavanja su način posredovanja u zapošljavanju koji Nacionalna služba sprovodi već 14 godina i predstavljaju susretanje ponude i tražnje radne snage. Rezultati prethodno održanih sajmova pokazuju da najmanje 80% iskazanih potreba poslodavaca bude zadovoljeno u vremenskom periodu od šest meseci nakon održavanja sajma i da 15 do 20% učesnika sajma dođe do posla.

,,U poslednjih 5 godina broj nezaposlenih smanjen za preko 5 hiljada ljudi, a organizacija sajmova kao što je današnji, je veoma značajna jer putem njih veliki broj lica ima priliku da se upozna sa poslodavcima i priliku da nađe posao” istakao je otvarajući sajam gradonačelnik Goran Cvetanović.

Posao se ne čeka, nego traži, poručio je okupljenima Dejan Stanković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Leskovac, koja je organizator Sajama, ocenivši da ta filijala ne bi mogla ni jednu meru sprovesti da Leskovac nije mesto sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Na dva prošlogodišnja sajma zapošljavanja zaposlilo se 269 lica potrebe poslodavaca zadovoljene su 93% a čak 27% lica učesnika sajmova se zaposlilo. Jedna od njih je i Jovana Radisavljević koja je ovogodišnji učesnik sajma ali kao predstavnik poslodavca.

Na sajmu su se predstavili i socijalni partneri: Tehnička škola Rade Metalac i nemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ. Oni su nezaposlenim licima predstavili svoje usluge i projekte koji su u funkciji smanjenja nezaposlenosti.

Na ovom sajmu zapošljavanja učestvovala je i firma Cash Collection iz Kosančića koja je iskazala potrebu za zapošljavanjem šivača,krojača i mehaničara tekstilnih mašina.