SAOPŠTENJEM ZA JAVNOST POVODOM OSMOG MARTA OGLASIO SE I FORUM ŽENA GRADSKOG ODBORA NARODNE STRANKE LESKOVAC

Danas 8. marta se obeležava međunarodni dan žena. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca . Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi ih se sprečilo da štrajkuju sa drugim radnicima. Tada se obično radilo 10 sati dnevno.

Žene su se sindikalno organizovale i borile protiv loših uslova rada. 1908 godine je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene. 1910, organizovana je prva Međunarodna konferencija žena. Na konferenciji je ustanovljen je ‘Međunarodni dan žena’, sa strategijom promovisanja jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene. 1975. godine koja je proglašena Međunarodnom godinom žena Ujedinjene nacije su službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, demokratsko pravo glasa i mnoge druge.

Danas smo svedoci da se točak istorije vratio 100 godina unazad. Uz podršku i odobravanje državnog aparata u Srbiji žene rade po 12 sati dnevno. Ako se odluče za materinstvo u velikom su problemu da ostanu bez posla. Ako se razbole i ostanu na bolovanje takođe mogu da ostanu bez posla.

U Srbiji su većinsko stanovništvo žene ali se njihov glas vrlo slabo čuje. U politici je mali broj žena.

Drage naše dame danas zastanite na trenutak sa svojim svakodnevnim obavezama i razmislite da li zaslužujete loše uslove rada? Razmislite i koji vas je sistem vratio 100 godina unazad.

Pokrenite se i učinite nešto za sebe. O uslovima u kojima ćete živeti vi odlučujete.

Srećan 8. mart!!!

Forum žena Gradskog Odbora Narodne stranke Leskovac
NARODNA STRANKA