UDAREN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU PRVE ROMSKE CRKVE U SRBIJI

 

Prva romska crkva u Srbiji biće izgrađena u naselju Slavka Zlatanovića, na mestu gde se od 2001. godine nalazila Protestantska evanđeoska crkva, pod šatorom, koji je bio donacija Roma iz Francuske.

Udaranju kamena temeljca prisustvovao je gradonačelnik Leskovca, Goran           Cvetanović. On je tom prilikom kazao da lokalna samouprava teži da se romska zajednica ravnopravno uključi u sve društvene tokove, ali i da se unapredi položaj Roma u svim oblastima društva. Cvetanović je istakao da je vrednost ove investicije 220.000 evra, a da je do sada prikupljeno 50.000 evra.

Pastor i glavni starešina više takvih crkava u Srbiji, Selim Alijević, rekao je da su sve neophodne dozvole gotove, a unutrašnjost crkve imaće 628 kvadrata.

„Gradiće se fazno, jer nemamo novac da je podignemo odjednom“, kazao je Alijević i dodao da će ta crkva biti najlepši i najbolji objekat u naselju Slavka Zlatanovića, u Leskovcu.

Alijević, koji je teologiju izučavao u Engleskoj, rekao je da za izgradnju crkve priloge daju članovi te zajednice, a računaju i na pomoć države, lokalne samouprave Leskovca i  vernika iz inostranstva.

Vernici ove crkve godinama su se okupljali pod šatorom, kojeg su više puta hteli da uklone, jer nije imao dozvolu za obavljanje verske službe.

kamen temeljacromska crkva