GRADONAČELNIK LESKOVCA NA SASTANKU U BRISELU

Delegacija Republike Srbije boravi u Briselu povodom sedmog dana proširenja Evropske Unije i desetog sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije (ZKO). Teme sastanka su „Lokalne i regionalne vlasti u procesu pristupanja Srbije EU“ i „Učešće mladih na lokalnom nivou“, a ispred naše delegacije o položaju i ulozi lokalne samouprave u procesu pristupanja govorio je dr sci. med. Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik Mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS).

Gradonačelnik je tokom izlaganja dao kraći osvrt sa lokalnog nivoa na izuzetno važan proces pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji i istakao:

„Proces pridruživanja za nas iz lokalne samouprave nije važan samo zbog odgovornosti koje on donosi za lokalnu samoupravu, u smislu prilagođavanja i primene pravnih tekovina EU transponovanih u nacionalno zakonodavstvo ili u smislu korišćenja EU fondova i programa EU, već i zbog toga što je, uveren sam, ovaj proces obogaćen onim što lokalni nivo Republike Srbije i EU, može da ponudi u okviru razmene iskustva, novih ideja i partnerstava koja se razvijaju. Lokalni nivo takođe doprinosi evoluciji Evropske Unije, njenog zakonodavstva i politika koje se razvijaju pod uticajem različitih kultura i tradicija, društvenih i političkih sistema ili načina na koji je organizovana javna uprava. Takođe, naš zadatak je i promocija evropskih vrednosti građanima i razvoj osećaja solidarnosti i zajedništva, naročito u vremenima kriza kojima, na žalost, svedočimo poslednjih godina.

Cvetanović se osvrnuo i na brojne reforme koje su inicirane sa ciljem usklađivanja zakona i propisa tekovinama EU, poput onih u oblasti upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj administraciji, zatim digitalizacije uprave i uvođenja elektronske uprave, unapređenja ljudskih i manjinskih prava, pomenuvši i neke od projekata koji su realizovani uz finanansijsku pomoć Evropske Unije, posredstvom resornih ministarstava i Stalne konferencije gradova i opština.

Budući da je 2022. godina, Evropska godina mladih, jedna od osnovnih tema sastanka i dana proširenja, ali i potrebe i prioriteti mladih u državama koje imaju status kandidata za pristup Evropskoj Uniji .

BriselGRADONACELNIK