AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA DANAS U CENTRU LESKOVCA DEMONSTRIRALA ZNAČAJ KORIŠĆENJA SIGURNOSNOG AUTO POJASA

U cilju masovnog korišćenja sigurnosnog pojasa i dečjih auto sedišta u centru Leskovca bio je postavljen simulator čeonog sudara i simulator prevrtanja vozila na osnovu kojih su građani mogli da se uvere da je neophodno povećati bezbednost u saobraćaju.

Mirko Koković iz Kabineta direktora Agencije za bezbednost saoraćaja pozvao se je na rezultate najnovijih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, MUP-a u kojima se navodi da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim svega 19,6 odsto. Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača.On je naglasio da je ovo nedovoljno i da se vozaći moraju masovno usaglasiti sa pravilima u ovoj oblasti čime se povećava bezbednost u saobraćaju.

Potpredsednik Gradske skupštine Oliver Antanasijević je ovom prilikom naglasio da grad Leskovac kao odgovorna lokalna samouprava daje svoj doprinos u okviru bezbednosti saobraćaja, a da to potvrđuje ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, a to je ilustrovao podatkom da je poslednjih godina u tu svrhu uloženo oko 2 milijarde dinara. On je dodao da je grad Leskovac jedan od vodećih i kod postavljanja horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije i ležećih policajaca u zoni škola. Antanasijević je dodao da je naša lokalna samouprava prošle godine uložila 7 miliona dinara u nabavku dečjih auto sedišta, a ista suma je projektovana i za ovu godinu.

Ovakve akcije u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja biće nastavljene i u narednom periodu.

Agencija za bezbednost saobraćaja