ANGAŽOVANJEM ODELJENJA ZA OPŠTU UPRAVU GRADA LESKOVCA I SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE UBRZANO SE RADI NA OTKLANJANJU POPLAVA KOJE SU ZAHVATILE PODRUČJE LESKOVCA

Kada je reč o poplavama na području teritorije grada Leskovca, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave grada Leskovca Milan Popović je detaljno pobrojao sva mesta koja su bila poplavljena, a to su Gornje Stopanje, Šainovac, Bobište, Jarsenovo, Donje Sinkovce, Vinarce, Čekmin i Donji  Bunibrod koja su tokom vikenda bila najugrozenija  od poplava zbog povećane količine padavina gde se na sreću uglavnom radi o poljoprivrednom zemljištu.

Popović je istakao da se rešavaju i problemi sa prekidom u snabdevanju električnom energijom koji su najizrazeniji u planinskim selima grdeličkog i Predejanskog kraja , kao i u selu Oruglica sa svim okolnim zaseocima. On je naglasio da je veliku pomoć pruzio Srpsko –Ruski centar u Nišu, Vojska Srbije i Privredna komora Srbije učešćem u nabavci agregata, tako da se izbegla veća šteta.Popović je istakao da je u celom ovom procesu pomoći najvažniju ulogu imao gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović koji je ličnim autoritetom i kontaktom sa mnogim institucijama pomogao u prevazilaženju problema. Popović  je podvukao da je grad Leskovac  nabavio i još dve muljne pumpe za izvlačenje vode kapaciteta 1500 litara u sekundi, tako da sada ima ukupno četiri, kao i dve profesionalne sušilice za isušivanje vlage u poplavljenim prostorijama, sa pratećom opremom. Koje se po potrebi, a na zahtev meštana ili Mesnih zajednica odpremaju na ugroženo područje u saradnji sa JKP Vodovodom Leskovac. Vrednost ove nabavke je 949.300,00 dinara. U sredu, 27. januara 2021. godine, nam je Vojska Srbije odobrila da koristimo tri njihova agregata snage 5 kilovata, koja će nakon regulisanja međusobnih odnosa izmeću Gradske uprave i Ministarstva odbrane biti u funkciji i raspoređeni u Grdeličkom kraju.

Možemo da zaključimo da Grad Leskovac, Gradska uprava, Odeljenje za opštu upravu i zajedničke poslove, zahvaljujući autoritetu i angažovanju gradonačelnika Gorana Cvetanovića, trenutno ima na raspolaganju 14 agregata za proizvodnju struje, 4 muljne pumpe kapacitete 1500 litara u minuti i 2 profesionalne sušilice vlage, sa pratećom opremom. Zaposleni koji se bave poslovima Civilne zaštite su u potpunosti spremni za rad sa navedenom opremom. Slobodno se može reći, da Grad Leskovac, nikada do sada nije imao ove stvari, koje su dragocene u pomoći građanima kada su izloženi elementarnim nepogodama.“ Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je naglasio da je situacija veoma ozbiljna i na putu Gornje Stopanje – Turekovac, kod preduzeća Mesokombinat, usled jake bujice gde je urušen most, a ova deonica je zatvorena za saobraćaj. Na putu ka Jarsenovu , kako je kazao Cvetanović se javilo klizište i odron. Radnici nadležnog JP Urbanizam su na terenu kako bi pronašli najbolje moguće rešenje za ovaj problem.

Ovom prilikom poručujem svim našim sugrađanima da ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu i da ćemo dati sve od sebe da sprečimo plavljenje domaćinstava i useva, ali i da saniramo štetu koja je već načinjena.“ Gradonačelnik Cvetanović je, govoreći o sanaciji vodotokova u Leskovcu, istakao je da je u nadležnosti grada Leskovca je oko 560 km vodotokova II reda i da se tokom godine sprovode određene preventivne aktivnosti na terenu, odnosno izvode se određeni građevinski radovi na onim lokacijama koje prema proceni predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje poplava manjih ili većih razmera. Dodao je da su u poslednjih nekoliko godina na teritoriji grada izvedeni radovi na oko 110 lokacija i urađeno je blizu 120 kilometara vodotokova II reda, za šta je izdvojeno blizu 52 miliona dinara i da Gradu umnogome pomaže JVP „Srbijavode nadležno za vodotokove prvog reda.Cvetanović je istakao da su ljudstvo i mehanizacija stalno angažovani tako da je u mnogim mestima sprečen poplavni talas kao naprimer u Bobištu.

Na kraju Cvetanović je kazao da je Komisija za procenu štete stalno na terenu i da se uveliko radi na pripremi izveštaja o šteti kako bi ona uz pomoć Vlade Srbije bila što pre sanirana. Govoreći o izveštajima Komisije, gradonačelnik Cvetanović istakao je da je Komisija za objekte do sada obišla 132 domaćinsta i procenila štetu na 43 stambena objekta, 116 pomoćnih objektata i šest poslovno-privrednih objekata u 23 mesne zajednice i rekao da se veći obim štete se javio u sledećim mesnim zajednicama Veliko Trnjane, Gornji Bunibrod, Donji Bunibrod, Guberevac, Donje Stopanje, Vinarce, Grdelica, Oraovica, Velika Grabovnica, Badince, Rudare, Bobište, Kukolovce, Naselje Slavko Zlatanović, a pojedni slučajevi koji su pretpeli štete od poplava su se javili u naseljima Ančiki, Belanovce, Drćevac, Presečina, Velika Biljanica, Donja Slatina, Šarlince, Pečenjevce, Radonjic „Na obrađenom poljoprivrednom području Komisija za štetu na poljoprivrednom zemljištu je konstatovala da su na voćarskim i ratarskim kulturama, uglavnom ozima pšenica, štete minimalne. Štete nastale u povrtarskoj proizvodnji, a naročito u zaštićenom prostoru, plastenicima, takozvanim zelenim fabrikama na otvorenom su većeg intenziteta.“ On je dodao i da se svi građani kod kojih Komisija nije izvršila procenu mogu i dalje javiti, uz javni poziv objavljen je i obrazac za prijavu štete koji se može preuzeti sa sajta grada ili na šalteru pisarnice u zgradi osmospratnice.

„Prijave se uglavno odnosne na štete na ratarskim i voćarskim kulturama. Postupajući po prijavama Komisija je odmah izašla na teren i do sada obradila i izvršila uvid u faktičko stanja na dve trećine poljoprivrednog zemljišta zahvaćeno poplavama.