APEL GRAĐANIMA DA PREVENTIVNO DELUJU U CILJU SPREČAVANJA KORONAVIRUSA UPUĆUJE UPRAVNIK LESKOVAČKE COVID BOLNICE DR BOŽIDAR MILJKOVIĆ

Korona virus nije nepoznat medicini, on je otkriven još 1962. godine, ali tada nije došlo do njegovog širenja i oboljevanja stanovništva, rekao je gostujući u emisiji ,,Spektar,, TV 4S, upravnik leskovačke Covid bolnice dr Božidar Miljković. On podvlači da je ovaj virus velika nepoznanica, ali ono što se pouzdano zna je da se on prenosi kapljičnim putem, odnosno kašljanjem, kijanjem, putem prljavih ruku, dakle rukovanjem koje svakako treba izbegavati i putem vazduha što potvrđuju najnovija istrašivanja.

Dr Miljković ističe da je u sklopu mera zaštite svakako izbegavanje velikih skupova, kao i držanje propisne distance svakog pojedinca uz obavezno što češće pranje ruku i nošenje zaštitnih maski.

Klinička slika kovida 19 se najčešće manifestuje pojavom temperature koja može biti niža od 37 do 38 odnosno subfebrilna i veoma visoka odnosno febrilna od 38 do 39 stepeni , što je kako kaže dr Miljković u najčešćem broju slučajeva. Uz pojavu temperature ide blagi ili suvi kašalj, curenje nosa i stanje se iz časa u čas pogoršava.

Pojava koronavirusa se poslednjih dana sve više manifestuje kod mladih ljudi, a kako kaže dr Miljković oni  su na udaru zato što ne poštuju preventivne mere.On dodaje da težina kliničke slike ne zavisi od godina već od individualne mogućnosti organizma da se izbori sa virusom.

Dr Božidar Miljković apeluje na građane da čim dođe do nekog od ovih simptoma, a naročito ako se javi povišena temperatura neodlošno odu do lekara.

Bratislav Lekić