Bojnik po prvi put obeležio Duhovske litije

Opština Bojnik proslavila je po prvi put svoju gardsku slavu Svete trojice.

U jutarnjim satima održana je Svečana liturgija koju je služio namesnik Jablanički Dalibor Stefanović uz sasluženje sveštenika iz Bojnika.

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Srpska pravoslavna crkva slavi Duhove ili Svetu Trojicu, pedeseti dan posle Vaskrsa, a deseti dan posle Spasovdana. Troimeni praznik zapravo je rođendan Hrišćanske crkve i, po predanju, dan moćnih energija. Međutim, povodom ovog praznika crveno slovo traje čitavu nedelju.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.
Nakon liturgije u Bojniku  litija je prošla centralnom ulicom ovog mesta , a kod krsta u parku organizovan je obred presecanja slavskog kolača- Ovom prilikom ovogodišnji domaćin slave Aleksandar Nikolić predao je slavu Goranu Jankoviću.

Prigodnom besedom prisutnima se obratio namesnik Jablanički Dalibor Stefanović koji je istakao značaj ovog praznika i posebno pohvalio građane Bojnika koji su nastavili tradiciju obeležavanja litija.

I selo Đace obeležilo je svoje litije već četvrtu godinu zaredom.

Ovogodišnji domaćin slave Saša Dodić naglasio je da se na ovaj način čuva tradicija našeg naroda i oživljava selo.

Kako je zaključeno sledeće godine će duhovski četvrtak biti još masovniji i organizovaniji.