BRATISLAVU ANĐELKOVIĆU VIDOVDANSKA ZLATNA MEDALJA ZA ZASLUGE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je juče  vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, nakon čega je organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.

Ceremoniji, su prisustvovali i gradonačelnik Leskovca  Goran Cvetanović, načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić kao i poznati leskovački slikar Bratislav Anđelković koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge.

Pored čuvenog Bate iz Vučja, umetnika koji je nadaleko poznat kao majstor svog zanata, kako na platnu, tako i na kamenu ili drvetu, vidovdanska odličja pripala su i znamenitim uspešnim pojedincima poput bivšeg predsednika Vlade Japana Šinzo Abe, portugalske fado pevačice Marize dos Reis Nunez, italijanskog operskog pevača Andree Bočelija.

Na listi dobitnika su i fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi koji je sa gradonačelnikom Cvetanovićem podelio pozitivne impresije o značajnim ulaganjima u sport u gradu na Veternici, te najavio da će prvom prilikom doći u zvaničnu posetu Leskovcu.Među dobitnicima je i uspešni glumac Miloš Biković koji je pohvalio kulturnu scenu grada Leskovca, film “Bilo jednom u Srbiji”, LAJF čijem otvaranju je prisustvovao pre dve godine, dodavši da je iz našeg grada poneo brojne lepe uspomene.

Predsednik Vučić se obratio okupljenima sledećim rečima:

“Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se menjaju, međusobno se potiru, čine kakofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želim, ne da pružim konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kažem koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.

On je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: „To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova“ – rekao je predsednik.

On se zahvalio svim laureatima, i rekao da je pred njima velika odgovornost da nastave da podižu našu zemlju.

Bata iz VučjaBratislav Bata AnđelkovićVidovdanska medalja