Crkva Sv. Petke u Rudaru: Vidovdansko veče

Turistička organizacija grada Leskovca u okviru manifestacije “Leskovački letnji festivali” sinoć je na Vidovdan tradicionalno organizovala “Vidovdansko veče”u crkvi Sv. Petke u Rudaru. Za sve zainteresovane građane bi je organizovan autobuski prevoz.
,,Vidovdan predstavlja praznik kada se daje pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine. Srpsku vojsku protiv Turaka u toj bici predvodio je knez Lazar. Od tada, borba za oslobođenje zemlje od Turaka ukorenjena je u srpsku tradiciju. Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu već i po tome što je izgradio mnoge manastire i druge zadužbine. Vidovdansko veče u crkvi svete Petke u Rudaru predstavlja dugu tradiciju“, istakao je jerej Miroslav Jovanović.


U bogatom programu učestovao je dečji crkveni hor Branko, gradski hor Ruzmarin, dok je monodramu Na taljigama u večnost pisca Vladimira Djordjevića koja predstavlja imaginarno sudjenje vojvodi Petru Bojoviću izveo glumac Zdravko Maletić.
,,Srpski narod je bio uvek za slobodu, a protiv ropstva, za dobro a ne zlo, kao i pravdu protiv nepravde uprkos pritiscima velikih što se često pokazalo kroz istoriju“, zaključio je jerej Miroslav Jovanović ispred Biblijske škole koja je pored TOL bila organizator Vidovdanske večeri u crkvi Svete Petke u Rudaru.