CVETANOVIĆ: GRADSKI TRG ĆE BITI PONOS SVIH LESKOVČANA, MESTO OKUPLJANJA SVIH GENERACIJA I ODRŽAVANJA RAZNIH MANIFESTACIJA

Danas je na centralnom gradskom trgu održana pres konferencija na kojoj su projektanti, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović govorili o ovom projektu.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović rekao je da je izgradnja gradskog trga koji će biti ponos svih Leskovčana, mesto okupljanja svih generacija i centralna lokacija održavanja raznih kulturno-umetničkih, turističkih i edukativnih manifestacija, kapitalni projekat o kojem se decenijama samo govorilo, od 1962. godine.

„Niko nije imao hrabrosti da se upusti u jedan tako složen i značajan poduhvat do sada. Radi se o 11.300 metara kvadratnih centralnog gradskog jezgra. Sada nema svrhe vraćati se unazad, važno je da smo uz konstantan pritisak uspeli da radove privedemo kraju. Raskidanje ugovora i biranje novog izvođača radova, iako deluje suprotno, nije bila dobra solucija, jer stručnjaci sa sigurnošću tvrde da bi cena izvođenja ovih radova bila drastično veća, ako bismo sada počinjali izgradnju trga, zbog povećanja cene materijala, bila znatno viša od ugovorene koja iznosi 222.958.000 dinara. Izvedeno je skoro 95% radova bez ikakvog plaćanja unapred, a plaćalo se isključivo nakon ispostavljenih situacija koje je nadzorni organ odboravao. Do sada je plaćeno 170 miliona dinara,“ – i dodao da je koncert Ace Pejovića bio planiran za doček Srpske nove godine, i da će se održati večeras, na dan kada praznuju parovi koji su brak sklopili u prethodnih godinu dana, u 20 časova.

Novica Nikolić, direktor JP Urbanizam i izgradnja Leskovac, je na konferenciji za medije kazao da je Leskovac dobio atraktivni centralni gradski prostor za okupljanje građana i održavanje manifestacija, da je dobio trg sa kvalitetnim popločavanjem, zelenilom i elementima urbanog prostora na 11.300 metara kvadratnih na kom su zasađene 55 sadnice.

„Završeno je popločavanje Trga ugradnjom granitnih ploča i granitnih kocki, dok su na pešačkim površinama ugrađene behaton ploče. Od 223 miliona dinara sa PDV-om, koliko iznosi osnovni ugovor za izgradnju trga do sada su radovi izvedeni za oko 187 miliona dinara, od čega je plaćeno 170 miliona dinara. Na osnovu preseka izvedenih i radova koji se očekuju, procena nadzornih organa je da će radovi na izgradnji trga po ugovoru sa Bauvezenom iznositi oko 203 miliona dinara sa PDV-om. Kazna za prekoračenje roka je 5 % od ugovorene vrednosti, odnosno oko 9,2 miliona dinara,“ – dodajući da je izgradnja trga u Leskovcu najlepši projekat za sve koji su učestvovali u realizaciji.

Aleksandar Đorđević, arhitekta i jedan od projektanata, kazao je da je Leskovac je u prošlosti imao trgove kao mesta za okupljanje i trgovinu i kao raskršća puteva, da je nakon velikih razaranja u Drugom svetskom ratu i radikalne promene urbane matrice, 1962. godine, postojeća ulična mreža nije zadržana generalnim urbanističkim planom, raspisan je jugoslovenski konkurs za gradski centar koji je na tom prostoru predvidao izgradnju velikog glavnog gradskog trga.

„Do toga nije dolazio u narednim decenijama ali je u urbanističkim planovima ovaj prostor uvek čuvan za jednu takvu funkciju. 2013. godine sproveden je novi arhitektonsko-urbanistički konkurs za rešenje ovog dela grada. Tada smo dobili neke radove koji nisu zadovoljili kriterijume, ali smo otkupili te radove i na osnovu toga je izrađen, pre svega, urbanistički projekat, a kasnije i projektno-tehnička dokumentacija. Sada se nalazimo 60 godina nakon 1962. godine, sa realizovanim trgom koji je kao takav bio planiran godinama na ovom mestu.“

Suzana Grebenarević, glavni projektant trga je kazala da je ovaj deo grada okosnica nekadašnjeg starog Leskovca i dodala: „Oko ovog trga se formiraju elementi i konture. Ovaj prostor posle decenija treba da ujedini jednu staru matricu, onu koja je imala svoj ritam, svoj način življenja i da te dve matrice, onu koja je postojala nekada i onu koja je, ujedine. Mi smo preuzeli kao tim, tehničku dokumentaciju, projektovanje, nadzor, da bismo mogli da iznesemo da grad dobije trg koji će biti sveden i dostojanstven bez suvišnih elemenata. Kad pogledate ovaj prostor od preko 11.000 kvadrata on je prevelik za strukture koje ga okružuju jer obično to nije slučaj sa trgovima gde su se postopeno formirali reprezentativni objekti, sa crkvom, gradskom kućom, pozorištem, muzejem i tako dalje, koje inače privlače veliki broj posetilaca, mi imamo ovde veoma niske strukture, volumen neizražajni, bilo je potrebno u ovom konceptu građevina svede na dovoljnu meru koja će biti dovoljna ovom gradu za održavanje manifestacija. Ovo zelenilo sa velikim brojem stabala drvorednih formira i okvir koji se nadam da će se kristalisati u međuvremenu i pružiti neke druge sadržaje.

Centralni gradski trg