Cvetanović priredio prijem za akademike Stojadinovića i Veljkovića

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović održao je u svom kabinetu  sastanak sa akademikom Ninoslavom Stojadinovićem predsednikom ogranka SANU u Nišu, profesorom doktorom Vladom Veljkovićem dopisnim članom Srpske akademija nauka i umetnosti  i dekanom Tehnološkog fakulteta u Leskovcu profesorom doktorom Ljubišom Nikolićem.Nakon sastanka održana je konferencija za medije.

Veliko mi je zadovoljstvo da kažem da je Grad Leskovac osnažio, sa novim članom Srpske akademije nauke i umetnosti, saradnju sa najvišom naučnom i umetničkom ustanovom u Republici Srbiji.U istoriji dugoj 177 godina, Srpska akademija nauka i umetnosti broji 1468 redovnih, dopisnih, počasnih, inostranih i članova van radnog sastava. Među njima je bilo nobelovaca, srpskih i svetskih naučnika, velikana kao što su: Nikola Tesla, Mihailo Pupin, Jovan Cvijić, Ivo Andrić, a od nedavno, deo ove akademske elite je i redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Vlada Veljković, naš dragi sugrađanin. Od ukupno 37 dopisnih članova koji ulaze u radni sastav SANU, jedan od članova je iz našeg grada“, kazao je gradonačelnik Cvetanović.

,,Nisam  očekivao da će naš dolazak u grad Leskovac privući takvu medijsku pažnju i zahvaljujem se gradonačelniku na lepim rečima. Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti dominantno su  iz Beograda, nešto ima Novi Sad, u Nišu imamo pet članova i  tri člana u Kragujevcu  i  ovo je pozitivan presedan da je Leskovac dobio dopisnog člana SANU-a.Niški Ogranak SANU je predložio ukupno 7 kandidata za dopisne članove,a dovoljan broj glasova odeljenja dobio  je  profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu Vlada Veljković“, kazao je akademik Ninoslav Stojadinović predsednik ogranka SANU u Nišu.

Velika mi je  čast i  veoma sam  ponosan što je upravo za vreme mog mandata profesor Veljković primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, iza uspeha profesora Veljkovića stoje decenije i decenije rada, rekao je dekan Tehnološkog fakulteta Ljubiša Nikolić.

Profesor doktor hemije i biohemijskog inženjerstva VladaVeljković je prvi član nacionalne akademije koji je tu titulu dobio kao rođeni Leskovčanin i stekao živeći i radeći u Leskovcu. Posle zavšene osnovne i srednje škole u Leskovcu, akademskih studija u Beogradu na Tehnološko-metalurškom fakultetu, gde je diplomirao sa 10, magistrirao sa 10, 1985. godine odbranio doktorsku disertaciju u oblasti hemijskog i biohemijskog inženjestva.

Profesor doktor Vlada Veljković, zahvalio se gradonačelniku koji je posvetio veliku pažnju  povodom njegovog prijema u SANU. Zahvalio se  i akademiku Stojadinoviću na kandidaturi i uočenim rezultatima i svima koji su podržali ovaj predlog.

Gradonačelnik Goran Cvetanović ovom prilikom je kazao da će se od naredne godine iz budžeta Grada Leskovca izdvajati po 500 hiljada dinara za ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, dok je akademik Stojadinović rekao da će Leskovcu biti ponuđen projekat iz oblasti ekonomije u kojem će kao saradnik učestvovati Milica Ristić doktorand treće godine Ekonomskog fakulteta u Nišu.