Dan devojčica u Leskovcu

Kancelarija za mlade i Tehnička škola Rade Metalac u saradnji sa Gradom Leskovcem i nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, obeležili su i ove godine,Dan devojčica u Leskovcu.

Devojčice Tehničke škole Rade Metalac posetile su danas Okružni zatvor u Leskovcu i imale priliku da se upoznaju sa Jelenom Stanojević i Majom Denčić, koje se bave ne tipičnim zanimanjem za ženu i rade sa isključivo muškim zatvorenicima.

Koordinatorka Giz projekta, Nevena Dimić, istakla je da se Dan devojčica u Leskovcu obeležava treći put, i da će organizatori na ovaj način kroz druženje sa zanimljivim ženama, pokušati da razbiju predrasude o tipično muškim profesijama.

Jelena Stanojević komandir je u službi obezbeđenja, u Okružnom zatvoru u Leskovcu, što u muškim zatvorima nije česta slika, ima 30 godina, a skoro pet se bavi ovim poslom.

U svakom poslu postoje prednosti i mane, u ove prve kaže Jelena spadaju redovna plata i beneficirani radni staž, a u ove druge, možda nedostatk slobodnog vremena i rizik zbog rada sa ljudima različitih profila.Posao pruža i mogućnosti za napredovanje, a što se mene tiče, trenutno se više bavim papirologijom, što je manje zanimljivo, nego rad sa ljudima, koji sam imala prilike da iskusim u Beogradu.

Jelena je devojčicama poručila da ako ne budu imale privilegiju da se bave poslom koji vole, treba da odaberu bar zanimanje koje im donosi sigurnost i redovnu zaradu.

Diplomirani defektolog, u Okružnom zatvoru Maja Denčić, radi kao vaspitač već deset godina: Vrlo sam zadovoljna i smatram da ne postoje muški i ženski poslovi, već da su presudne marljivost, upornost, posvećenost i ozbiljnost, da biste, u bilo kojoj profesiji bili uspešni.

Upravnik Okružnog zatvora u Leskovcu, Goran Petronijević kaže da raditi u zatvoru nije nimalo lako, ali da ovaj posao nosi iskušenja i izazove, koji mogu biti i zanimljivi. On je imao samo reči hvale za svoje dve saradnice Jelenu Stanojević i Maju Denčić. Veoma sam ponosan na njih, jer su, između ostalog uspešne i na drugim poljima.

U nastavku obeležavanja Dana devojčica, učenice završnih razreda osnovnih škola Vožd Karađorđe i Milutin Smiljković iz Vinarca, posetile su kompaniju Falke, kako bi se upoznale sa ženama na rukovodećim pozicijama u toj firmi, a potom su se devojke iz Ekonomske, Hemijske i Trgovinsko – ugostiteljske škole, u Donjem Bunibrodu družile sa Marinom Petković, koja se već 14 godina profesionalno bavi pčelarstvom.