DANAS JE BLAŽENA ILI BLAGA MARIJA

Blažena ili Blaga Marija veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Iako nije crveno slovo, poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Blaga Marija je jedan od praznika Srpske pravoslavne crkve koji se praznuje 4. avgusta po starom kalendaru.

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.U mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

 Za ovaj praznik vezano je dosta narodnih verovanja, između ostalog veruje se da na ovaj dan domaćice ceo dan treba da provedu u odmoru, kao i da ne treba raditi bilo šta ni u kući ni na polju kako se svetica ne bi uvredila. A kako su Marija i Sveti Ilija bili brat i sestra, veruje se da, ukoliko dođe do vremenskih nepogoda, grmljavina i grada, to brat i sestra razgovaraju.

 

BLAGA MARIJAPRAZNIKSPC