DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Svetski dan zdravlja, 7. april, ove godine posvećen je očuvanju zdrave životne sredine i obeležava se pod sloganom „Naša planeta, naše zdravlje”. Vazduh, voda i hrana neophodni su za opstanak svih živih bića, a dobro zdravlje neraskidivo je povezano sa zdravom životnom sredinom. Upravo zato Svetska zdravstvena organizacija ovaj značajan datum u Kalendaru zdravlja posvećuje zdravlju naše planete.

Ovogodišnja kampanja obeležava se sa ciljem podizanja svesti o uticaju zagađenja vazduha, vode i hrane na zdravlje i mogućim posledicama, kao i u cilju podsticanja na aktivnosti i mere koje treba preduzeti kako bi se očuvala životna sredina, a time i zdravlje ljudi.

Tim povodom održana je konferencija u prostorijama Zavoda za javno zdravlje Leskovac

„Obeležavanje datuma koji su posvećeni zdravlju uopšte je jedan od načina da se ljudima ukaže prevenciju i vođenje računa o sveukupnom zdravstvenom stanju. Takođe redovni preventivni pregledi od velikog su značaja za očuvanje zdravlja.S tim u vezi, u susret Međunarodnom danu Roma Zavod za javno zdravlje Leskovac je danas organizovao akciju merenja krvnog pritiska i šećera u krvi u Domu kulture Roma, a ja ću iskoristiti ovu priliku da apelujem na naše sugrađane da se hrane zdravo, da se bave fizičkom aktivnošću, da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine jer je zdravlje zaista najveće bogatstvo  kazala je dr Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.

Prim. dr Vanja Ilić, načelnica Centra promocije zdravlja, analize i planiranja je dodala da je jedan od ključnh faktora rizika za svaku vrstu bolesti konzumiranje cigareta koje pored poražavajućeg uticaja na organizam imaju i štetan uticaj na životnu sredinu i preporučila je i korišćenje javnog prevoza, bicikla i šetnju, izbegavanje industrijski proizvedene hrane, nekorišćenje plastičnih kesa i plastične ambalaže i štednju obnovljivih izvora energije.

Od 1994. godine Zavod vrši ispitivanja vazduha u Leskovcu i njegov uticaj na stanovništvo, rezultati ukazuju na velike oscilacije u kvalitetu sa znatnim pogoršanjem u zimskim mesecima za vreme trajanja grejne sezone, kazala je prim. dr Ivana Mitić, spec. higijene. Zavod za javno zdravlje Leskovac je u toku 2021. godine prikupio i podvrgao tretmanu 25 tona infektivnog medicinskog otpada (IMO) iz preko 30 zdravstvenih ustanova sa teritorije Jablaničkog okruga i iz godine u godinu javlja se trend povećanja količine tretiranog otpada što ukazuje na podizanje svesti zdravstvenih radnika o pravilnom upravljanju opasnim  infektivno medicinskim otpadom, rekla  prim. dr Ivana Mitić, spec. higijene,

Svetski dan zdravlja