Danas je u kabinetu predsednika opštine Medveđa održan sastanak sa predstavnicima Sportskog kluba “Arena“

Danas je u kabinetu predsednika opštine Medveđa održan sastanak sa predstavnicima Sportskog kluba “Arena” iz Leskovca. Zoran Stanković, trener muškog tima sportskog kluba „Arena“ kao i Tanja Cvetković, koja trenira i vodi ženski deo kluba, su prilikom današnje posete Medveđi istakli kako bi želeli da sportom uključe decu i omladinu sa smetnjama u razvoju iz Medveđe.

“Cilj našeg društva, koji postoji već 12 godina je da zajedničkim snagama utičemo na svest ljudi ka razbijanju barijera koje prate osobe sa invaliditetom, jer sport je jedan od najboljih inkluzivnih sistema koji možemo sprovesti”-istakao je trener Zoran Stanković.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić je izrazio spremnost da kao i do sada pruži pomoć osobama iz udruženja sa posebnim potrebama “Srce za decu” iz Medveđe, kako bi se i oni uključili i eventualno učestvovali na ovogodišnjoj olimpijadi koja će se održati u skladu sa situacijom i merama koje su na snazi. „Ovakvi događaji su važni zato što predstavljaju jedan od načina inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo. Nije potrebno ponavljati da smo svi isti, i da svi mi imamo iste potrebe, ali da osobama sa invaliditetom bilo u fizikom ili psihičkom razvoju je neophodno te potrebe prilagoditi.”

Specijalna Olimpijada je započela svoj rad kao sportsko udruženje 2002. godine, koje omogućava osobama sa posebnim potrebama bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti. Tada je započet rad na projektima Inkluzivnih (eng.Unified) sportova koji su od višestrukog značaja kako za mlade sa posebnim potrebama tako i za one iz redovne populacije. Godine 2004. javlja se potreba za formiranjem prvih klubova za decu i omladinu sa posebnim potrebama, te Specijalna Olimpijada Srbije dobija svoje prve članove, koji skupa čine Savez koji okuplja sportske klubove za osobe sa intelektualnom ometenošću. Sportski klub “Arena” iz Leskovca je član Saveza od 2008. godine, a iza sebe ima veliki broj osvojenih medalja i odličja na takmičenjima Specijalne olimpijade koje se održavaju širom sveta.