DANAS ODRŽAN ZAJEDNIČKI KONSULTATIVNI ODBOR KOMITETA REGIONA EU-RS

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik NALAS-a dr sci. med. Goran Cvetanović prisustvovao je danas sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-RS održanom u Vrnjačkoj banji.

Gradonačelnik Cvetanović je na današnjem skupu, sa temama Lokalne i regionalne vasti u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji i Lokalni ekonomski razvoj, rekao da kada su u pitanju gradovi i opštine, i njihov položaj, uloga i uopšte perspektiva u pogledu integrativnih procesa, sa sigurnošću može reći da se ovaj proces u velikoj meri odvija na lokalnom nivou i da je lokalni nivo taj koji kontinuirano gradi svoje kapacitete za bolje razumevanje i primenu evropskih standarda i sprovodi projekte finansirane iz sredstava EU, kako bi se uskladili sa standardima i omogućili kvalitetnije uslove života građanima u lokalnim zajednicama.

Govoreći o lokalnom ekonomskom razvoju gradonačelnik je naglasio da je u Lskovcu ta tema postavljena kao prioritet i oblast važna za sveukupni razvoj i poboljšanje svih društvenih oblasti.

„Povoljni poslovni ambijent je nešto što naš grad krasi godinama unazad, upisuje nas na mapu lokalnih samouprava u kojoj lokalni i inostrani investitori vide sigurnog partnera i pogodan prostor za unapređenje svog poslovanja. Nosioci smo BFC sertifikata, sa najvišim procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33%. To je dokaz na papiru, a ono što je još važnije je činjenično stanje u našem gradu“ rekao je gradonačelnik Cvetanović i istakao da sve što lokalna samouprava radi na ovom polju rezultira otvaranjem novih radnih mesta u sve većem broju zaposlenih u gradu.

Pored gradonačelnika Cvetanovića današnjem sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za evropske inteegracije Miroslav Gačević, šef Odeljenja Delegacije EU u RS Martin Klauke, predstavnik regionalnog tela sa političkom odgovornošću pred izabranom Skupštinom, Državni parlament Salcbrga prf. Franc Šausberger, gradonačelnica Niša kopredsedavajuća ZKO Dragana Sotirovska,, predsednik opštine Vrnjačka banja Boban Đurović