Danas su dva praznika: Makaveji i Iznošenje časnog krsta

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave spomen na dva događaja iz crkvene istorije.

Jedan je stradanje starozavetnih mučenika, Makaveja, a drugi iznošenje časnog Krsta.

Sedmorica braće Makaveja, zajedno sa svojom majkom, postradali su oko 180. godine pre Hrista u vreme cara Antioha. Sa njima je postradao i sveštenik Eleazar. Dobili su venac mučenički, jer se nisu odrekli svoje vere i poklonili bogovima jelinskim, kako je car naredio.

Iznošenje časnog Krsta na današnji dan, na poklonjenje vernima ustanovljeno je u spomen dvostrukog iznošenja Krsta, u Grčkoj kao znak blagodarnosti zbog pobede nad Saracenima, a u Rusiji nad Bugarima, obe u 12. veku.

Današnji praznik se nekad praznovao kao zaštita od duševnih bolesti. Ne kupa se u rekama. U hramovima se uoči ovog dana osvećuje vodica i iznosi Krst okićen bosiljkom.

Za ovaj praznik ima malo narodnih običaja i svi su vezani za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka. Zato je na ovaj dan dobro sve što se radi sa bosiljkom, bilo da je reč o kuvanju, inhaliranju ili sađenju ove biljke koja, narod kaže, ima zaštitno dejstvo i na današnji praznik donosi zdravlje i sreću.

Danas je prvi danVelikogospojinskog posta, koji je posvećen Majci Božjoj i traje dve nedelje, do praznika njenog Uspenija, Velike Gospojine. Ovaj post obično poste žene i majke.