DELEGACIJA KONZULATA REPUBLIKE BUGARSKE U NIŠU BORAVILA U LESKOVCU

Danas je u Leskovcu boravila delegacija konzulata Republike Bugarske u Nišu na čelu sa konzulom Dimitrom Canevim, za koga je i bio priređen prijem u svečanoj sali grada Leskovca.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je tim povodom naglasio da je povod ovog okupljanja projekat u kom je učešće uzela leskovačka Ekonomska škola „Đuka Dinić”, kao jedna od šest škola u Srbiji koja je uspostavila saradnju sa Bugarsko- srpskim centrom sa sedištem u Vranju. U okviru saradnje sa Centrom škola će učestvovati u projektu „Bugarska ti pruža ruku – upoznaj je” koji je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, dok će danas u ovoj školi početi predavanja i radionice za učenike koji se bave borbom protiv nasilja i diskriminacije. Drugi deo realizacije projekta odnosi se na promociju evropskih vrednosti, promociju turističkih potencijala dveju susednih zemalja, kao i mogućnosti saradnje na polju obrazovanja, kulture, turizma i ekonomije.

Konzul Republke Bugarske Dimitar Canev je danas istakao da je glavni cilj ove posete da se otvori projekat prekogranične saradnje. Već dve godine sam generalni konzul u Nišu i moj rad je usmeren ka uspostavljanju dobre saradnje Srbije i Bugarske, podvukao je Canev. On je izrazio i zadovoljstvo što je leskovački muzej imao dobru saradnju sa Bugarskom. Sada se otvaraju nove mogućnosti za prekograničnu saradnju u vrednosti od 38 miliona evra, verujem da je Leskovac spreman da učestvuje i aplicira sa adekvatnim projektima za dobijanje sredstava iz Evropske unije, zaključiuo je Canev.

Kako je ovom prilikom konstatovano saradnja će u budućem periodu biti još intenzivnija.

Bugarska