,,Digitalno nasilje“ i ,,Značaj sporta kod dece“ tribine u organizaciji SNS-a

Tribine pod nazivom ,,Digitalno nasilje“  i  ,,Značaj sporta kod dece“ održane su sinoć u organizaciji Saveta za društvene delatnosti u saradnji sa Savetom za sport i prosvetu Gradskog odbora Srpske napredne stranke u prostorijama Centra za ekonomiku domaćinstva. Autori ovih predavanja ispred SNS-a su Ana Jović, Tanja Marinković i Ivan Cvetanović.

,,Računar koji danas ima preko 74 odsto učenika u kući i internet 41 procenat omladine, dok ga neki koriste u klubovima ili u okolini, predstavlja izvor zabave, služi za igranje igrica, slušanje muzike , gledanje filmova, objavljivanje slika na društvenim mrežama, al ii učenje i traženje informacija. Međutim, savremene tehnologije predstavaljaju i izvor opasnosti za mlade i neiskusne ljude. Tako podaci pokazuju da je skoro 30 odsto učenika doživelo neki vid digitalnog nasilja, kroz poruke, mejlove, sms, mms poruke što izaziva kako stid tako i ljutnju. Upravo zato je preventiva poput edukacije jako bitna“, kazala je jedan od predavača na sinoćnjoj tribini Gr.O SNS Ana Jović.

Nasilje, pa i digitalno ugrožava zdravlje, razvoj i dostojanstvo žrtve, a elektronsko se nasilje razlikuje od klasičnog jer može biti prisutnto 24 sata dnevno, može veliki broj osoba da bude uključen, a dete može i u svojoj kući gde se ranije smatralo bezbednim da diživi ovakvo neprijatno ili čak tragično iskustvo, često i od anonimnih osoba. Upravo zato je, kako je zaključeno, neophodno edukovati mlade o opasnostima koje vrebaju kroz savremenu tehnologiju.