DOM UČENIKA I STUDENATA PRED NOVU ŠKOLSKU GODINU SPREMAN ZA KORISNIKE UZ PUNO POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA

Institut Batut doneo je  upustva o merama zaštite zdravlja, studenata i učenika kao i zaposlenih u domovima i restoranima, a kako je u izjavi za TV 4S kazao direktor leskovačkog Doma učenika i studenata Ivan Ilić  ova pravila dovešće do sveobuhvatnije i sigurnije zaštite od širenja kovida 19. Osim precizno navedenog svakodnevnog čišćenja unutrašnjosti doma i stavki kojima se razjašnjava ovaj postupak   daje se i  upustvo kako se I čime održavaju menze, toaleti, hodnici I sobe, svako ko ulazi u studentski dom mora proći dezobarejeru i  imati i pravilno nositi zaštitnu masku.

Uz to, biće uvedeno obavezno merenje  temperature prilikom ulaska u dom svakog učenika i studenta , a obezbediće se i dovoljna količina toplomera kako bi oni u bilo koje doba bili dostupni korisnicima. Kako se navodi u upustvu za studenstke domove, iz upotrebe treba izbaciti posluživanje   iz posuda za zajedničku upotrebu. U svim situacijama treba voditi računa da se održava fizička distanca od najmanje metar i po. Treba izbegavati i veštačku klimatizaciju, a ako je neophodna – koristiti samo onu koja uvlači vazduh iz spoljne sredine

Kako podvlači Ilić zabranjuju se žurke u sobama, kao i posete. Neophodno je da studenti svakodnevno prate svoje zdravstveno stanje i ukoliko se pojave simptomi respiratorne infekcije da se jave lekarima na brojeve telefona koje treba postaviti na svim vidnim mestima u studentskom domu, s tim da će biti omogućena i soba za izolaciju.

Bratislav Lekić

DOM UCENIKAEPIDEMIOLOSKE MERESKOLSKA GODINA