Druženje sa Stefanom Tićmijem u Narodnoj biblioteci

Đaci prvaci imali su danas u okviru tradicionalne akcije “Dobro došli prvaci!“ prilku da se druže u Narodnoj biblioteci Radoje Domanović sa Stefanom Tićmijem, autorom knjige “Ja sam Akiko“ koja je proglašena za dečju knjigu godine.

 Roman Ja sam Akiko je o devojčici koja ne voli granice. Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo. Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom. Akiko ima pegice, voli svog oca, koža joj miriše na staru hartiju i često je usamljena. Drugima deluje neobično, a život će joj se promeniti kad bude upoznala Baobaba i Marsela.

Nadahnuta, poetska knjiga Stefana Tićmija novi je glas u domaćoj književnosti za decu i mlade. Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput Malog Princa, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman Ja sam Akiko ulazi u niz ostvarenja koja će decenijama biti naši sagovornici. Dečja knjiga godine Međunarodnog festivala „Trg od knjige“.

Povodom 50 godina obeležavanja akcije “Dobro došli prvaci!“ i Dečje nedelje pod sloganom „MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO – za odrastanje bez nasilja“ Narodna biblioteka organizuje  i interaktivni književni susret sa piscem Draganom Radovićem i osnovnim školama “Petar Tasić“; “Svetozar Marković“; “Trajko Stamenković“; “Vožd Karađorđe“ i “Vasa Pelagić“. Zadatak dece je da na pločnicima ulice Radoje Domanović (koja će biti zatvorena i obezbeđena po propisima) iscrtavaju kredama u boji crteže na temu “Deca su svet“. Na kraju akcije deca puštaju golubove mira.