Dva zlatna i dva srebrna priznanja za učenike iz Leskovca

Učenici Trgovinsko ugostiteljske škole iz Leskovca osvojili su dva zlatna i dva srebrna priznanja na međunarodnom takmičenju “Gatus” koje je održano od 27.09. do 30.9.2018. godine u Beogradu.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 12 škola sa više od 100 učenika i profesora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH, i Crne Gore.

Na današnjoj prezentaciji rezultata  u Trgovinsko ugostiteljskoj školi, Gradimir Ilić, direktor ove obrazovne ustanove, kazao je da je škola ponosna na učenike i profesore koji neumorno rade i donose nagrade sa takmičenja.Ovom prilikom gosti škole bili su čuveni majstor kulinarstva Stevo Karapandža i predsednik Svetske kuvarske federacije gospodin Istok Legat. Ova poseta je ujedno i najava za  početak saradnje koja će se realizovati kroz niz aktivnosti za učenike.

Takmičenje “Gatus” je održano u Ugostiteljsko-turističkoj školi i školskoj radionici hotelu ,,Palace“.Učenici su se takmičili u disciplinama ,,Postavka svečanog stola i flambiranje poslastice“, zatim trodnevni aranžman na bazi kulturnog turizma “Stopama poznate ličnosti moga kraja” i pripremi ,,Nacionalnog jela po izboru od pastrmke i restoranskog dezerta“.

U disciplini Stopama poznate ličnosti moga kraja, učenici Natalija Ignjatović, Đorđe Janković i Jovana Stojanović osvojili su srebrno priznanje, pod mentorstvom profesorke Danke Ilić.

U disciplini priprema ,,Nacionalnog jela po izboru od pastrmke i restoranskog dezerta“, učenici Danica Spasić, Dušan Cvetković i Milan Janačković, osvojili su zlatno priznanje pod mentorstvom profesora Slaviše Miloševića i profesorke Sanje Ilić.

U disciplini ,,Postavka svečanog stola“, takmičili su se učenici Maja Stančić i Nikola Lazarević, dok je za flambiranje palačinke bio zadužen učenik Stefan Kostić.Oni su osvojili srebrno priznanje, pod mentorstom profesora Ivana Ivkovića.  

Osnovni ciljevi ovog takmičenja su podsticanje i razvoj saradnje škola kroz različite aktivnosti, od razmene primera dobre prakse do promovisanja turizma i ugostiteljstva, i stvaranja povoljnih okolnosti na profesionalnom razvoju učenika.

Učenici Trgovinsko ugostiteljske škole još jednom su na pravi način prezentovali svoje obrazovne profile, pokazavši svoje znanje i praktične veštine, profesionalnost i timski rad  i time doneli veliki uspeh školi i gradu.