Dvanaesto otvaranje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije

Svečanim defileom učesnika i vatrometom počeo je 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije.
Dvanaesto otvaranje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE obeležio je pažljivo pripremljen program, u okviru koga su predstavljene biografije glumaca, reditelja i scenarista, trejleri filmova i serija, dirljiv govor ovogodišnjeg laureata Bogdana Diklića, Miloš Biković kome je pripala čast da otvori festival i glumački par voditelja Tijana Čurović i Andrija Milošević.

„Kada dobijete nešto što se zove „Živojin Žika Pavlović“ osetite se nekako malim, bude vam neprijatno, jer stvarno je velika čast. Hvala umetničkom savetu, hvala ovom festivalu, hvala svim onim ljudima koji su mi omogićili da za ove 44 godine koliko radim ovaj posao, sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje koje se zove „Živojin Žika Pavlović”, kazao je Diklić nakon što mu je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović uručio nagradu.

Pre uručenja nagrade, publici u sali Narodnog pozorišta se obratio gradonačelnik Cvetanović, koji je kazao da umetnost govori univerzalnim jezikom koji ne poznaje i ne priznaje granice.
LIFFE je jedan od najprestižnijih festivala u regionu, kazala je na otvaranju direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić i dodala da je festival za ovih 12 godina rastao i razvijao se sa tendencijom da postane reprezentativan i prepoznatljiv.
Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić podvukao je da su filmovi više od života, a da će o njihovom kvalitetu konačni sud dati publika tokom pet dana trajanja LIFFE-a.
 „Videćemo se nakon ovih pet dana kada budete odgledali sve filmove, pa će vaš aplauz govoriti koliko je ovaj festival uspešan, a ja ću vam govoriti kada vidim pune sale i aplaudirati vama. Vama se zahvaljujem, ovaj festival ne bi postojao bez vas, zahvaljujem se svim gostima i Leskovcu što zna da dočeka sve ljude koji dolaze iz čitavog regiona i ljudi to znaju da vrate. Oni se vraćaju u Leskovac, a za to ste vi najveći krivci“ , rekao je umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije Darko Bajić .
Jedan od gostiju, glumac Miodrag Radonjić, pohvalio je organizatore ovog festivala na čelu sa Darkom Bajićem, istakao je da LIFFE divan festival koji iz godine u godinu sve više napreduje.

Hrvatski glumac Goran Bogdan, koji je prvi put u Leskovcu, kazao je da mu je prelepo u našem gradu i da mu je zadovoljstvo što je deo festivala.
Profesor i poznati filmski reditelj Nenad Dizdarević na otvaranju Leskovačkog filmskog festivala citirao je svog starijeg kolegu rekavši da nije lako napraviti loš film, a kamoli dobar. Kazao je i da je kao predsednik žirija pogledao većinu filmova koji će se emitovati tokom festivala i preporučio ih je.

Na kraju programa obratio se Miloš Biković koji je naglasio da mu je uvek drago da dođe u Leskovac, a ovoga puta uz veliku čast da otvori 12. LIFFE.
Nakon svečanog dela, publika je videla rusko-srpski film „Balkanska međa“ reditelja Andreja Volgina, u kojem glavnu ulogu tumači upravo Miloš Biković.