EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA SE POBOLJŠAVA

Iako se situacija poboljšava moramo i dalje biti disciplinovani i poštovati mere, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Pored discipline, jako oružje u borbi protiv virusa korona su vakcine. Vakcinacija u našem gradu je počela 31. decembra 2020. godine.

U Gerontološkom centru vakcinisana su 143 korisnika i 10 zaposlenih. Pored njih danas je završena imunizacija u privatnim domovima za starije gde je ukupno dato 46 vakcina.

Vakcinacija zaposlenih u zdravstvu započeta je u petak u Opštoj bolnici Leskovac, 8. januara i do sada su date 182 vakcine.

Što se epidemiološke situacije tiče detaljni izveštaj i najnovije podatke je izneo dr Časlav Nedeljković, epidemiolog i zamenik direktora Doma zdravlja Leskovac:

Vakcinacija će biti omogućena svim zainteresovanim osobama. Od danas, svi građani Republike Srbije imaju mogućnost da se za vakcinaciju prijave elektronskim putem, na portalu E-uprava, gde unosom svojih podataka možete podneti zahtev za neku od vakcina koje budu bile dostupne, kazao je zamenik leskovačkog Doma zdravlja dr Časlav Nedeljković.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je kazao da ovi brojevi mogu delovati nezadovoljavajuće, ali je dodao da moramo imati u vidu da se rad u zdravstvenim ustanovama odvija u smenama, da je nemoguće vakcinisati veliki broj ljudi odjednom. Direktor je rekao da je ministar naložio da se naprave ekipe za sprovođenje masovne vakcinacije jer je u Srbiji stigao veliki broj vakcina i da će sutra imati podatak o načinu i rokovima.

Dimitrijević je objasnio da su u Republici Srbiji trenutno dostupne ,,Sputnjik“ i ,,Fajzer“ vakcina kao i način na koji se one čuvaju.