EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SE OD VANREDNE SADA OCENJUJE KAO NEPOVOLJNA KONSTATOVANO NA DANAŠNJOJ SEDNICI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE U LESKOVCU

Na osnovu analize pokazatelja, gde se zapaža trend pada broja novozaraženih lica coronavirusom, procenata pozitivnosti, broja pacijenata na bolničkom lečenju i broja pregleda u Covid ambulantama, može se zaključiti da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Leskovca, kazala je epidemiolog leskovačkog ZZJZ dr Zorana Kulić.

Ona je dodala da je u posmatranom periodu od 1. januara do 1. februara može uočiti trend pada broja registrovanih slušajeva covida 19, sa povremenim dnevnim oscilacijama i to za 79,40 odsto u odnosu na broj registrovanihu decembru 2020. kada ih je bilo 1874. Kulićeva je podvukla da je zapažen i pad prosečnih nedeljnih vrednosti pozitivnosti koje su se kretale od 12,4 do 7,6procenata, dok je u decembru najveći procenat pozitivnosti iznosio 33,7 odsto u periodu od 7. do 13. 12.2020. godine.

Dr Kulić je istakla i činjenicu da su prošireni kapaciteti Covid bolnice vraćeni u redovan režim rada. Na današnji dan hospitalizovan je 61 pacijent sa srednje teškom i težom kliničkom slikom, dok se u Covid ambulanti smanjuje broj pregleda za 48,2 odsto. U strukturi broja obolelih, kako je rečeno je uglavnom radno sposobno stanovništvo sa 50,78 procenata. U periodu od 1.1 do 1.2., kako je kazala dr Zorana Kulić prijavljeno je u Leskovcu 20 smrtnih ishoda sa teritorije grada čija je prosečna starost 73 godine.

U periodu od proteklih mesec dana vakcinisano je 13.140 osoba na području Jablaničkog okruga,dok je u samom gradu taj broj iznosio 9.573, a procentualno obuhvat je 6,61 odsto, dok je u istom periodu revakcinisano 309 lica.Ona je naglasila da uprkos padu obolelih nema mesta za opuštanje i da sve postojeće mere zaštite ostaju na snazi. Ona je ujedno istakla da je prioritet svih prioriteta imunizacija stanovništva.

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije je naglasio da je tokom vikenda izvršena dezinfekcija vakcinalnih punktova i da od danas vakcinacija teče planiranom dinamikom na pet punktova u gradu. On je dodao da je samo danas do 12 sati na području grada vakcinisano 188 lica i da je predviđeno da taj broj do večeras bude 230, izneo je i činjenicu da su volonteri Kol centra u stalnom dežurstvu i da su do sada primili 1255 poziva, a samo danas do 12 sati broj poziva iznosio je 109. Kako je naglasio Cvetanović trenutno je u leskovačkoj Covid bolnici hospotalizovan 61 pacijent, od čega je njih 30 iz Leskovca, registrovana su danas 2 prijema, 1 otpust, 1 smrtni slučaj, 50 njih je na kiseoniku, a 5 na respiratoru.