GENERACIJA KOJA JE PRE 52 GODINE ZAVRŠILA OSNOVNU ŠKOLU SASTALA SE JUČE

Vreme je poput brzog voza koji stalno ide napred i nikako ne okreće nazad, ono ide u jednom pravcu, a sećanja u drugom. Kako zaustaviti vreme i vratiti se u prošle dane je večita dilema? Ovu misteriju je uspela da razreši jedna generacija koja je odrasla zajedno. Oni su rođeni 1955. godine zajedno su išli u zabavište OŠ „Vuk Karadžić“, a kasnije i u tu školu sve do osmog razreda. Sastaju se sada svake godine na Dan mladosti, koji je za njih simbol nekih lepših i srećnijih vremena. Ove godine zbog obaveza oko unuka sastali su se sinoć, a znak raspoznavanja bila je crvena pionirska marama. Na pitanje zašto? Oni su jednoglasno odgovorili da ona simbolizuje neke srećne dane odrastanja, prvih ljubavi i nade u bolje sutra.

Iako su prošle 52 godine od završetka osnovne škole sveža su sećanja na prvu učiteljicu još u zabavištu Canu Girić, ali i na prve igranke i izlaske, muziku koju su slušali i ideale koje su delili, a koji se odnose na jednakost, pravdu i poštenje.

Snežana Stevanović ističe da su prošle 52 godine od završetka osnovne škole, ali da su uspomene jedini raj iz kog ne možemo i ne smemo biti prognani.

Snežana dodaje da mnogi iz ove generacije nisu živi, ali da je ovo momenat da ih se drugovi i drugarice sete. Ovo je način da se okupimo, oživimo uspomene i pokažemo da smo zajedno, složni i još uvek sposobni da se naš savet posluša.

Divna mladost uvek je verovala, a i danas veruje, da je lako pokrenuti svet, a iskustvo i uspomene su tu da ožive prošle dane jer život je suviše kratak da bi bio beznačajan, poručuje Snežana.

Maturanti osnovne škole „Vuk Karadžić“ su primer kolektivnog duha i solidarnosti, ali i čuvanja uspomena Oni su se do duboko u noć družili, veselili i dogovorili da se sledeće godine opet okupe 25. maja.