GRAD LESKOVAC DANAS OBELEŽIO SVETSKI DANAS VODA

Svetski dan voda se svake godine obeležava kako bi se ukazalo na značaj očuvanja vode kao najvažnijeg resursa koji čovečanstvo poseduje. Ovaj značajan dan proslavlja vodu kao osnovni resurs života i podiže svest o tome da 2,2 milijarde ljudi u svetu i dalje nema dostupnu zdravstveno bezbednu vodu za piće.

I ove godine grad Leskovac se pridružio obeležavanju ovog bitnog datuma kroz više aktivnosti koje realizuju JKP Vodovod i Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju. Učenici leskovačkih osnovnih škola koji su se nedavno plasirali na okružno takmičenje iz hemije su imali priliku da se upoznaju sa radom dva postrojenja kojima rukovodi JKP „Vodovod“ – akumulacija Barje  i Fabrikom vode u Gorini.

Kako je rečeno Akumulacija Barje predstavlja jedino izvorište koje se koristi za vodosnabdevanje oko 90.000 stanovnika na teritoriji grada Leskovca. Njegova izgradnja obezbedila je zdravu, higijenski ispravnu vodu mnogim budućim generacijama, a inače je sredinom prošle godine isplaćena poslednja rata kredita u visini od četiri miliona koji je podignut 2006. godine kako bi se ovaj projekat završio.

Staniša Ristić, direktor JKP „Vodovod“ je istakao da je ovo preduzeće otvoreno za saradnju sa svima, posebno sa najmlađim generacijama.

Anđela Kostić Minić, direktorka Centra za stručno usavršavanje je kazala da je potrebno svakog dana imati u svesti značaj vode, kako možemo da štedimo i taj resurs držimo i za buduće generacije.

Dragoljub Đorđević, član Gradskog veća zadužen za oblast zaštite životne sredine se ovom prilikom istakao da grad Leskovac svrstava sebe u red onih organizacija i institucija koje zvanično obeležavaju Svetski dan voda, i što je još važnije u red onih koji se vodom ne bave samo jednom ili nekoliko puta godišnje, već svih 365 dana u godini. Samo primera radi, Đorđević je naveo nekoliko ključnih pokazatelja u prilog tome: Kredit za potrebe finansiranja Investicionog programa, koji se odnosi na završetak izgradnje vodosistema „Barje“ u iznosu od 4 miliona evra i koji je uzet 2006. godine sa rokom otplate do 01.06.2021. godine je u potpunosti izmiren isplatom poslednje rate, u iznosu od 3,8 miliona dinara.

Nakon posete akumulaciji Barje učenici su se upoznali sa radom najsavremenije Fabrike vode u Gorini koja uz pomoć savremene tehnologije i zalaganjem visokostručnih kadrova prerađuje, kontroliše u svojim laboratorijama i dalje distribuira vodu.

Ovo je ujedno kako je zaključeno i jedna od nasavremenijih fabrika ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu.

Svetski dan voda