GRAD LESKOVAC POTPISAO UGOVOR O SARADNJI SA NEMAČKOM ORGANIZACIJOM ASB

U Leskovcu je danas potpisan sporazum o saradnji između Grada Leskovca i nemačke nevladine organizacije ASB, kojim je predviđena zajednička realizacija projekta „Tehnička podrška i podrška u zapošljavanju za Rome i romske organizacije u Srbiji“, odobrenog od strane namačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ukupna vrednost finansijske podrške obuhvaćene projektom iznosi 40.500 evra, u okviru kojih će Grad participirati sa 7500 evra. Projektom je predviđena jednokratna i bespovratna pomoć u vidu grantova za započinjanje sopstvenog biznisa za 15 korisnika, kao i za paket opreme za romsko udruženje „Dom kulture Roma“ u Leskovcu.

Nakon potpisivanja sporazuma, prisutnima se obratio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je kazao da je ovo samo nastavak uspešne saradnje koju lokalna samouprava ima sa ASB-om, jer su u prethodnoj godini zajednički sprovedena dva projekta: „Projekat osnaživanja i podrške socijalno ugroženim porodicama koje se bave poljoprivredom“, kada je 12 porodica dobilo plastenike i pripadajuću opremu za započinjanje sopstvenog biznisa, kao i projekat “Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije.
Cilj ovakvih projekata jeste da se doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih pojedinaca u našem gradu i da se stvore bolji uslovi za njihov život i zaposlenje.

U ime nevladine organizacije ASB obratio se direktor njene kancelarije za Srbiju, Gordan Velev. On je izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi na podršci i saradnji, jer je jedino partnerskim odnosom između grada i same nevladine organizacije bilo moguće obratiti se nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova za finansiranje ovog i drugih projekata.

Budući da su efekti ranije saradnje sa Gradom na implementaciji projekata bili vrlo povoljni, Velev je istakao da se već sada razmišlja da se u tom pravcu ide i u sledećoj, 2023. godini.

ASB