GRAĐANSKI SAVET IZ BOJNIKA REALIZUJE PROJEKAT UVOĐENJA LIČNOG PRATIOCA ZA MALIŠANE

Udruženje građana „Građanski savet opštine Bojnik“, uz podršku Evropske unije obezbeđenu preko programa EU PRO Plus, pokreće projekat „Zajedničkim naporom – uvođenje usluge Ličnog pratioca deteta u opštinama Bojnik i Lebane“. Projekat će se sprovoditi  u partnerstvu sa opštinama Bojnik i Lebane.

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Lični pratioci biće dostupni deci sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja  i komunikacije sa drugima, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole. Programske aktivnosti ličnog pratioca deteta realizuju se kroz akreditovani program, a jedna od komponenti projekta je i licenciranje Udruženja za pružanje usluge ličnog pratioca.

Opštine Lebane i Bojnik su među lokalnim zajednicama koje posvećuju veliku pažnju socijalnoj politici, sa posebnom brigom o maloletnoj populaciji iz kategorije osetljivih grupa. U projektne aktivnosti će biti uključeno  petoro dece sa istim brojem ličnih pratioca i jedan  stručni radnik neposredno zadužen za rukovođenje radom ličnih pratioca.

Evropska unija je opredelila 3,1 milion dinara za ovaj projekat koji će trajati 12 meseci.

UG Građanski savet opštine Bojnik