GRADONAČEKLNIK GORAN CVETANOVIĆ PRIREDIO PRIJEM ZA EKIPU FILMA „BILO JEDNOM U SRBIJI“

Bilo jednom u Srbiji je film koji oslikava Leskovac i vreme njegovog procvata, rečeno je juče pred premijeru filma u kojem je glavni lik Leskovac i to iz vremena kada je bio ekonomsko čudo Evrope, Srpski Mančester.

Radi se o ostvarenju poznatog leskovačkog novinara Zvonka Šimuneca pod rediteljskom palicom Petra Ristovskog, izvršnog producenta Miše Mogorovića u kojem igraju najzvučnija imena srpskog glumišta poput Mikija Manojlovića, Radovana Vujovića, Viktora Savića, Nemanje Oliverića, Slobode Mićalović, Teodore Ristovski i mnogih drugih, a zanimljivo je da je u filmu statirao veliki broj Leskovčana budući da je snimanje od početka do kraja organizovano u našem gradu.

Leskovac je u periodu između dva svetska rata od 1918. do 1941. godine je bio privredni, ekonomski, zanatski, trgovački centar sa 16 banaka. Tada je Centralna banka Srbije pozajmiljivala novac od ekoniomskih bankara jer je sav novac bio lokalni. Umeće leskovačkih preduzetnika je bilo nadaleko poznato, i taj preduzetnički duh i privredni procvat je od turske kasabe, Leskovac načinio modernom i razvijenom varošicom, kazao je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović koji je poželeo dobrodošlicu reditelju, producentu i glumačkoj ekipi filma koji su prikazali energija i duh Leskovčana iz tog vremena.

Idejni tvorac ovog filmskog ostvarenja Zvonko Šimunec je u svom obraćanju   istakao  da će  ovaj film  najbolje govoriti umesto nas, jer sve što smo imali da kažemo, da pokažemo, da iskreiramo, da prenesemo, to je sve dato u filmu, pogotovo danas kada smo imali otežavajuće okolnosti zbog pandemije. Baviti se filmom je rizik, i ko nije spreman na rizik ne treba da se upušta u ovaj posao, zaključio je on

Petar Ristovski, reditelj ovog filma, rekao je da je od  prvog trenutka, još kada je pročitao scenario, bio oduševljen i epohom i gradom koji je večita inspiracija.

Sloboda Mićalović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazala: Meni je bilo najlakše, jer ja najbolje poznajem taj naš mentalitet, ovde sam uživala, ali bilo mi je beskrajno interesantno da vidim upravo kako moje kolege koje dolaze iz Beograda i iz ostalih delova Srbije, kako nas doživljavaju, i mislim da je film uspeo da oživi taj naš duh, po čemu smo prepoznatljivi.

Odgovarajući na pitanje novinara oko dijalekta, Viktor Savić je rekao da ne bi potencirao razlike između krajeva naše zemlje i zaključio da smo svi mi isti narod, da se ne razlikuju Leskovčani i Beograđani, to je sve naš duh, situacije iz filma su realne, one koje se dešavaju svima nama.

Teodora Ristovski je rekla da im je u Leskovcu bilo ugodno, i da bi voleli da se vrate u naš grad.

Nemanja Oliverić je rekao da su se svi u Leskovcu potrudili da su svi domaćini tokom snimanja učinili da se osećaju kao kod kuće i da im je bilo uvek prijatno.

Večeras je rečeno da će serija imati osam epizoda i da se planira nastavak filma.

BILO JEDNOM U SRBIJI