GRADONAČELNIK GORAN CVETANOVIĆ OBIŠAO POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA U BOGOJEVCU

Gradonačelnik Goran Cvetanović podvukao je da je ovo postrojenje jedan od najvažnijih projekata za grad Leskovac. On je podsetio da se sastoji iz tri komponente i to Gradskog kolektora, Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda i to linije vode i linije mulja, kao i Orio programa koji podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta.

Izgradnja ovog kolektora u dužini od 5.150 metara u potpunosti je finansirana od Ministarstva za zaštitu životne sredine sa 464 miliona dinara. Kod izgradnje   Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda prva faza linija vode završena 2016. godine sredstvima EU u iznosu od 10,4 miliona evra, dok je za liniju mulja resorno ministarstvo izdvojilo 497,5 miliona dinara.

Skoro su u rad pušteni i gasni generatori koji proizvode električnu energiju za ovo postrojenje, kazao je Cvetanović.

Probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda počeo je 27. decembra prošle godine, istakla je u izjavi medijima Maja Milošević Milojić, pomoćnik direktora JKP Vodovod u Leskovcu.

Trenutno smo u fazi pripremnih radova, punjenja digestora vodom koja će se zagrejati u ovom mesecu, pošto je potrebno da ima 38 stepeni temperature, kako bi se mulj preusmerio na Liniju mulja i kako bi se  probni rad objekata Linije mulja odvijao nesmetano.

Kako je zaključila Maja Milošević Milojić ova postrojenja su najsavremenija i pružaju potpunu garanciju ekološke zaštite.

Konstatovano je da je celokupno postrojenje urađeno po najsavremenijim standardima i da u potpunosti doprinosi očuvanju životne sredine.