GRADONAČELNIK GORAN CVETANOVIĆ POSETIO JKP „TOPLANA“

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović posetio je danas sa svojim saradnicima Javno komunalno preduzeće „Toplana“ – najpre je obišao kotlarnicu u naselju Dubočica, a zatim i zgradu uprave u ulici Moše Pijade. Tom prilikom, predstavljen je izveštaj o radu ovog preduzeća za prethodnu godinu i najavljene investicije koje će se realizovati u budućem periodu.

Gradonačelnik Cvetanović je istakao da Grad Leskovac stalnim ulaganjima nastoji da što više unapredi sistem daljinskog grejanja i da usluge koje JKP „Toplana“ pruža našim sugrađanima budu na najvišem nivou kvaliteta. JKP „Toplana“ je u periodu od 2012. godine do danas u modernizaciju sistema grejanja uložilo skoro 370 miliona dinara, vodeći računa i o zaštiti životne sredine, jer se najveći broj investicija odnosio na veće korišćenje gasa umesto mazuta i uglja. Govoreći o investicijama koje se očekuju u narednom periodu, rekao je:

„Odmah po završetku tekuće grejne sezone očekuje nas početak rekonstrukcije dela magistralnog toplovoda na sistemu „Crvena Zvezda” na relaciji od Elu centra do zgrade Osnovnog suda. U januaru je potpisan ugovor sa izvođačem radova, u vrednosti od 110 miliona dinara. Ova investicija je deo projekta „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“, a realizuje se iz kredita kfW pet, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Po završetku grejne sezone očekuje nas i zamena 2 gorionika na mazut novim kombinovanim gorionicima gas-mazut u kotlarnici „Dubočica“, koju smo maločas posetili, čime se obezbeđuje sigurnost snabdevanja u slučaju nedostatka jednog od energenata. Vrednost ovih radova je 50 miliona dinara – 30 miliona obezbeđeno iz budžeta Grada Leskovca, dok je preostalih 20 miliona učešće gradske Toplane. Kada je ova kotlarnica u pitanju, po završetku iduće grejne sezone očekuje se nabavka i ugradnja gasnog kotla.

Mnogo još posla je pred ovim preduzećem, prvenstveno kada je reč o izgradnji toplovoda, priključivanju novih korisnika i ekološkom aspektu poslovanja, a grad Leskovac je tu da pomogne svim preduzećima, pa i Toplani na tom putu koji je dobar, sa dobrom vizijom i misijom, jer je održivost i napredovanje ovog preduzeća od koristi celoj lokalnoj zajednici, a naročito onim porodicama koje su povezane na JKP Toplana, kao i privrednim subjektima koje koriste usluge ovog preduzeća“, zaključio je.

Direktor JKP „Toplane“ Tomica Jovanović rekao je:

„Hvala lokalnoj samoupravi i gradonačelniku dr Goranu Cvetanoviću na razumevanju i na ulaganjima Grada u opremu Toplane, jer smo kao što, je već rečeno direktno uz pomoć grada uspeli da obezbedimo još jedan gasni kotao u Zvezdi jačine 10,8 MW, a sada nas očekuje i ugradnja kombinovanih gorionika u kotlarnici Dubočica, što je višestruko značajno, jer nam daje mogućnost za korišćenje i gasa pored mazuta.

Naredne godine planiran je nastavak gasifikacije kotlarnice Dubočica, tako da je cilj Toplane potpuna gasifikacija celokupnog proizvodnog sistema, dok bi mazut i ugalj ostali alternativni energenti samo u slučaju nedostatka snabdevanja gasom.

Drugi primarni cilj jeste povećanje grejnog konzuma proširenjem toplovodne mreže i stvaranje uslova od strane Toplane, za potencijalne nove priključke. S tim u vezi u toku je priprema nacrta nove Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, kako bi naše usluge potencijalnim korisnicima bile dostupnije uz smanjenja naknade za priključak na sistem daljinskog grejanja.“

JKP Toplana