Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao radove na izgradnji druge faze linije mulja

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je danas radove na izgradnji druge faze linije mulja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji napreduju planiranom dinamikom i u predviđenim rokovima.

Ovaj projekat značajan je za Leskovac jer će osloboditi Grad i velike fabrike poput Aptiva od korišćenja kanistera čije pražnjenje finansira grad.

Trenutno se na gradilištu izvode radovi na betoniranju trećeg takta visine 12 metara iznad zemljeVrednost ugovora za finansiranje izgradnje objekata linije mulja koji finansira Vlada Republike Srbije je 4,2 miliona evra ili 497,5 miliona dinara a krajnji rok za puštanje u rad kompletnog postrojenja, i objekata prve faze – linije vode i objekata druge faze – linije mulja je sredina 2021.godine, kazao je gradonačelniik Leskovca.

Optimista sam da ćemo ovom dinamikom kao i fabriku vode napraviti na pravi način, jer kao što znate i fabrika vode košta jako puno, Leskovački Vodovod samo za električnu energiju kao i održavanje, plaća oko million i po dinara, kazao je Cvetanović.

Direktorka projekta Upravljanje otpadnim vodama Grada Leskovca Maja Milošević Milojić, pojasnila je postupak prečišćavanja vode u Postrojenju nakon završetka radova na njegovoj izgradnji, objasnivši da će nakon izgradnje objekta Linije mulja uslediti suve i mokre probe sa vodom koja je trenutno u prvoj fazi obzirom na to da će kolektor doći nekoliko meseci kasnije.

Završetkom projekta Upravljanje otpadnim vodama Leskovac će biti prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda čime će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu, a time ćemo postati i ravnopravni partner Evropi koja insistira na ekološkom sistemu vrednosti.Radovi na izgradnji objekata Linije mulja počeli su 6. juna 2019. godine.