GRADONAČELNIK LESKOVCA I VLADIKA NIŠKI ARSENIJE OBIŠLI SU HRAM SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG U NASELJU DUBOČICA

Radovi na izgradnji hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Dubočici se godinama unazad izvode u kontinuitetu.

Sredstvima u iznosu od 34,2 miliona dinara izvedeno je kompletno prepokrivanje krova i kupola bakarnim limom, kompletna izrada fasade od mlevenog kamena, postavljanje i razvođenje elektro mreže u hramu, postavljanje unutrašnjeg led osvetljenja u hramu, malterisanje i gletovanje zidova sa pripremom za freskopisanje, izrada mašinskih instalacija za podno grejanje i betoniranje poda i izrada podnog mozaika na oltarskom delu, brodu i naosu crkve.

Poslednji izvedeni radovi su podopolagački sa izradom mozaika od pet vrsta mermera vredni 10,7 miliona dinara, sa kojima je pokriveno 285 kvadratnih metara poda.

Završetak tih radova je bio povod da gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u društvu episopa niškog Arsenija i sveštenstva leskovačke crkve poseti hram kada je istakao da lepota poda podseća na pod u hramu Svetog Save u Beogradu.

Ulaganjem u verske objekte, očuvanjem hramova vere, čuvamo našu tradiciju i duhovnost. Negujemo našu veru i vrednosti koje određuju naš duhovni i nacionalni integritet, kazao je tom prilikom gradonačelnik Cvetanović.

Paralelno sa završetkom podopolagačkih radova u hramu Svetog Simeona Mirotočivog, počeli smo nove radove na energetskoj sanaciji konaka crkve Sveta Trojica kazao je  Cvetanović.

On je dodao da je vrednost radova 2,7 miliona dinara a rok za završetak je do kraja tekuće godine. Planirana su i dalja ulaganja u 2022. godini u visini od 11 miliona dinara. U okviru njih je predviđeno  parterno uređenje, izrada i postavljanje ikonostasa, u crkvi Svetog Ilije u Pečenjevcu se planira sanacija zvonika kao i termička izolacija tavana konaca u crkvi Svete Trojice.

Njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije se zahvalio gradonačelniku i svim vernicima koji su se danas okupili u hramu.

Iskazujem veliku radost zbog današnjeg dana, kada imamo priliku da vidimo završen projekat poda u ovoj crkvi, projekta na kojem smo radili pune dve godine, kazao je vladika Arsenije.On je odao zahvalnost gradu Leskovcu, na čelu sa gradonačelnikom.

Pod je projektovao Dimitrije Marinković, arhitekta iz Pančeva, a zahtev vladike Arsenija je bio  da se u samom podu unesu detalji iz narodnih rukotvorina, narodnih nošnji našeg naroda na jugu Srbije.

Na kraju konferencije vladika Niški je obavestio javnost da će u hramu Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica od 1. decembra početi bogosluženja.

Gradonačelnik Goran Cvetanović i vladika Niški Arsenije obišli su i Parohijski dom kod Crkve Svete Trojice gde se izvode radovi na energetskoj sanaciji.