GRADONAČELNIK ODRŽAO TRADICIONALNI SASTANAK SA DIREKTORIMA ŠKOLA NA POČETKU DRUGOG POLUGODIŠTA

Obrazovanje je stub društva i pokretačka poluga svake zajednice, a plan lokalne samouprave je da kroz planiran i dobro vođen vaspitno obrazovni proces mladi ljudi budu obrazovani inovatori i pokretači daljeg razvoja svoje sredine, kazao je ovom prilikom gradonačelnik dr Goran Cvetanović.

On je podvukao da je za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i Centar za stručno usavršavanje iz budžeta grada za 2023. godinu planirana suma od milijardu i 40 miliona dinara ili 17,5 odsto ukupnog budžeta. On je podsetio na činjenicu da je do 2012. prethodna vlast za oblast obrazovanja izdajala samo 400.000 dinara i da se ovom sumom nisu servisirali ni osnovni troškovi i dodao da je su za prethodnu godinu izmirene sve obaveze prema obrazovnim ustanovama koje se odnose na jubilarne nagrade, putne i materijalne troškove.

Cvetanović je istakao da ne postoji ni jedna škola u koju od 2012. godine grad nije investirao, a u ove svrhe izdvojeno je od tada oko 300 miliona dinara.

Gradska većnica Brankica Stamenković istakla je da je grad Leskovac pouzdan partner svim obrazovnim ustanovama i da one mogu uvek da računaju na svesrdnu pomoć.

Marija Rajković pomoćnik gradonačelnika se detaljnije osvrnula na podršku mladim talentima istakla je da će sredstva za nagrađivanje biti povećana i da će studenti sa prosekom 10 biti nagrađivani sa 100 hiljada dinara. Podsetila je da se putem konkursa podržavaju učenički parlamenti, podsetila na nagradnu ekskurziju za Vukovce srednjih škola i mnoge druge podsticaje za mlade.

Kako je zaključeno dosta se ulaže počev od pripremnog predškolskog programa, preko osnovnog do srednjeg obrazovanja.

Predškolski program se finansira sa 80 procenata od ekonomske cene, a u narednom periodu povećaće se i kapaciteti i uslovi u vrtićima.

Mrežu škola čine 22 obrazovne ustanove osnovnog obrazovanja sa 65 izdvojenih odeljenja, jedna muzička škola, kao i specijalizovana škola za osnovno i srednje obrazovanje, kao i jedna škola za učenike sa smetnjema u razvoju, a u tom lancu je i 12 srednjih škola.

SASTANAKSKOLA