Istorijski arhiv i ove godine organizovao ,,Dan otvorenih vrata“

Istorijski arhiv u Leskovcu priključio se obeležavanju Dečje nedelje tokom koje je u ovoj ustanovi, organizovan Dan otvorenih vrata. Prostorije arhiva koji čuva nezamenljiv deo kulturnog nasleđa i arhivske građe sa područja grada i pet opština, danas su sa profesorima Istorije, posetili učenici petog razreda dve osnovne škole Vuk Karadžić iz Leskovca i Desanka Maksimović iz Grdelice kako bi se upoznali sa radom ove ustanove.

Petu godinu za redom organizujemo aktivnost Otvaramo vrata školama kako bi se učenici osnovnih i srednjih škola Leskovca i okoline upoznali sa radom naše ustanove. Naš osnovni cilj je da učenicima pokažemo kako mi čuvamo i na koji način prezentujemo pisane istorijske izvore, istakla je arhivist na zaštiti arhivske građe van arhiva Danijela Simić.

Kako je ovom prilikom najavila Danijela Simić Istorijski arhiv organizovaće 25. oktobra u saradnji sa centrom Rusko – geografskog društva u Srbiji izložbu u leskovačkom kulturnom centru pod nazivom Najlepša zemlja na kojoj će biti prikazane prirodne lepote Ruske federacije.

 Sa Istorijskim arhivom imamo višegodišnju izuzetno uspešnu saradnju, ističe profesor istorije u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Leskovcu Vladimir Milić, naglašavajući da bi ista takva saradnja trebala da bude uspostavljena kroz slične manifestacije i sa Bibliotekom i Narodnim muzejem jer je po njegovim rečima u odnosu na časove mnogo lakše na licu mesta objasniti učenicima pisane istorijske izvore.

Učenici petog razreda ove dve škole koji su posetili depoe Istorijskog arhiva naisu krili oduševljenje onim što su ovde videli.

Učenici petog razreda leskovačke Osnovne škole Vuk Karadžić i Grdeličke škole Desanka Maksimović obišli su u pratnji svojih profesora istorije depoe Istorijskog arhiva i upoznali sa s najstarijim matičnim crkvenim knjigama s kraja 19.-og i početkom 20.veka, raznim dokumetnima i prepiskama koje su leskovački industrijalci vodili između dva svetska rata na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku, a prezentovane su im i stare fotografije, povelje i diplome.