IZAŠAO JE TREĆI BROJ ČASOPISA ,,NAŠE STVARANJE“

У издању Лесковачког културног центра изашао је нови број ,,Našeg stvaranja“, часописа за књижевност, уметност и културу. Часопис је започет есејем ,,Превођење је загонетна чаролија“ Раденка Бјелановића.

Рубрика Словест садржи приче Ко је кога изгубио Тамаре Сарафијновић, Жена која није знала ко је Томислава Крсмановића и Сергијеве приче аутора Сергија Димитријевића.

У рубрици Лирикон објављена је поезија Марије Старчевић, Сање Босијоковић, Русомира Д. Арсића и Душана Дојчиновића. Рубрика Став садржи текстове Верујем, дакле постојим Стојана Богдановића, У раљама ,,Голубњаче“ Радосава Стојановића и Свељудска драма запамћена у стиховима Раденка Бјелановића Видака М. Масловарића.

У рубрици Дуг налазе се критички текстови о поезији Боре Здравковића: Отисци душе: о поетичкој и мисаоној поезији Борислава Здравковића Биљане Мичић, Речи у поворци: родољубиви стихови Борислава Здравковића Владимира Мичића, Љубавна поезија Боре Здравковића Марије М. Стојановић и Професорка сета или матурантско вече Драгана Радовића.

Текстови из области археологије смештени су у рубрику Трагања: О археолошком раду Сергија Димитријевића писао је Милан С. Димитријевић, а текст Праисторијски налази у околини Лесковца Сергије Димитријевић. У рубрици Меридијани нашли су се преводи текста Ђаво Јакуба Коласа и поезије Маријане Соломко.

О ликовном уметнику Милошу Шарићу и његовом раду можете читати у рубрици Палета у тексту др Јелене Павличић Још нешто о прецима и потомцима. Рубрику приказа књига Окулар чине прилози: Мелодија душе Тамаре Сарафијновић (Задржи дах, Небојша Драгојевић), Књига о доследности и части Биљане Мичић (Стењак Црњанског, Миливој Ненин), Огрлица од пословица Ђорђа Алексића (Речник говора југа Србије, Момчило Златановић), Истина о ватри, нади и песнику Бранимира Станковића (Ватрене капи – живот ме више не занима, Русомир Д. Арсић), Хаику Милијана Деспотовића Марије Стојановић и Ходамо у сусрет духу Дајане Лазаревић (У сусрет духу: антологија белоруске хришћанске поезије). Ликовни прилози су фотографије скулптура вајара Милоша Шарића.

Ово је трећи број ,,Нашег стварања“ у 2020. години, а до краја године биће објављен још један број. Ауторски примерци могу се добити у Лесковачком културном центру.