IZGRADNJA PUTA PREKO RADANA PRIORITET RAZVOJA SRBIJE

Izrada plansko-tehničke dokumentacije za izgradnju državnog puta Lebane-Bojnik-Prolom banja, preko Radan planine, ušla u program poslovanja JP”Putevi Srbije”.

Kako ističu u izjavi za TV 4S ministar za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Tomislav Momirović i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović prilikom nedavne posete Bojniku i Medveđi ovo je strateški, vrlo važan projekat za opštine Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i grad Prokuplje.

Ovaj projekat za izgradnju saobraćajnice će povezivati Jablanički i Toplički okrug, odnosno dve strane Radan planine. Kako ističe ministar Momirović izgradnjom ovog putnog pravca doći će do punog izražaja prirodni i turistički potencijali podradanskog područja, ali će se stvoriti uslovi i za dolazak potencijalnih investitora.

Ministarka Marija Obradović prilikom sastanka predsednika opština Bojnik, Lebane i Medveđa na kom je potpisan Sporazum o saradnji između ove tri lokalne samouprave kazala je za našu televiziju da se izgradnja ovog puta nameće kao prioritet daljeg razvoja ne samo ovih opština već i čitave Srbije.

Ministarka Obradović ističe da je ovaj putni pravac od posebno važnog značaja za opštinu Medveđa jer je ona geografski vezana za područje Radana, a ne Preševsku dolinu.

Izgradnjom ovog puta će do punog izražaja doći veliki, prirodni i turistički potencijali ove lepotice juga Srbije.Tako bi se povezala Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijska Banja, Caričin grad (Justinijana Prima) koji predstavlja lokalitet iz 6.veka, Đavolja varoš i neolitsko naselje Pločnik, a turistima bi se omogućilo da obiđu sve ove destinacije. Na taj način dobili bi smo, na kratkoj udaljenosti, dobro povezane turističke potencijale celog kraja i omogućili da oba okruga istovremeno posećuju đačke ekskurzije i druge organizovane turističke grupe.

Cilj ovog projekta je i da obezbedi korisnicima puteva raspoložive,bezbedne i komforne uslove putovanja i da društvu stvori infrastrukturnu bazu za razvoj konstatovala su oba ministra.