IZLOŽBA POD NAZIVOM „ODELO NE ČINI ČOVEKA, ALI DOSTA GOVORI O NJEMU“ OTVORENA DANAS U LESKOVCU

Narodni muzej u Leskovcu nudi najraznovrsnija putovanja po prošlosti, izloženim predmetima vraća nas u praistoriju, rimsko doba, ostacima sa arheološkog lokaliteta Caričin grad, nudi nam imaginarnu šetnju velelepnim zdanjima šestog veka, vraća nas u srednji vek – doba vitezova i princeza, doba panađura.

U želji da vam putovanja učini što zanimljivijim i raskošnijim, Narodni muzej u Leskovcu je organizovao i šetnju nesvakidašnjim Leskovcem – šetnju kroz istoriju odevanja od praistorije do savremenog doba i to izložbom „Odelo ne čini čoveka, ali govori o njemu“.

Kako je kazao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je otvorio izložbu ona nam omogućava i daje retku priliku da kroz osam hiljada godina duge istorije mode na našim prostorima sagledamo civilizacijske i kulturne promene od praistorije, kroz nasleđe starog Rima, srednjeg veka i moderne Srbije.

O učesnicima i radu na izložbi govorila je rukovodilac projekta Slađana Rajković i istakla da su prošlosti odeća i nakit mnogo više govorili o pojedincu nego što je to danas slučaj, i to ne samo o njegovom odnosu prema oblačenju i kićenju, već i o statusu koji je imao u društvu, porodici.

Autor koncepcije ove postavke Mira Ninošević istakla je da se ideja za ovaj projekat rodila pre deset godina, a daje ideja bila da se dočara istorija mode.