Izložba slika povodom obeležavanja Vidovdana u kasarni “Vojvoda Petar Bojović“

U kasarni “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, danas je otvorena izložba slika povodom obeležavanja Vidovdana. Minutom ćutanja odata je pošta svim stradalim građanima Srbije prvog, drugog i rata 99. godine.
Zamenik komandanta trećeg centra za obuku pukovnik Siniša Nikolić zahvalio se prisutnima koji su svojim prisustvom ukazali čast prilikom otvaranja izložbe povodom stogodišnjice topličkog ustanka.


,,Na današnji dan odlučili smo da otvorimo ovu izložbu u kasarni imajući u vidu da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u Srpskoj istori, kazao je Nikolić . Pored Svetosavlja ovo je jedan simbol po kome se prepoznaje kolektivni duh Srpskog naroda. O značaju Vidovdana posebno je nadahnuto govorio Vladika Nikolaj Velimirović 1939-te godine prilikom 550- te godišnjice Kosovskog boja kada je u Londonu istakao Evropskim zemljama šta je to mala zemlja Srbija koja se nalazi na balkanu učinila u toku 500 godina pod Turskom okupacijom u zaštiti Evrope . Pred sam početak drugog svetskog rata on je tražio od Evropskih zemalja da pomognu toj maloj zemlji Srbiji, kao što je Srbija prethodno štitila i branila Evropu od Turskog osvajanja“.

Izložbu je otvorio ispred udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 godine Dragan Momčilović
,,Naša obaveza je da pamtimo sve junake koji su dali svoj život za odbranu Srbije. Mi kao pripadnici trećeg centra za obuku nastavljamo tradiciju 549 motorizovane brigade koja se 98. i 99. godine nalazila na prostoru Kosova i Metohije u reonu Prizrena i branila tada Saveznu Republiku Jugoslaviju. Pamćenjem svih tih poginulih naših drugova, pripadnika naše jedinice mi im odajemo priznaje. Oni su dali ono najvažnije, a to je svoj život, a mi imamo obavezu da ih ne zaboravimo”, naglasio je pukovnik Nikolić.