„LABORATORIJA MALIH KULTURNIH PROGRAMA“ U LESKOVAČKOJ BIBLIOTECI

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ je tokom februara meseca 2024. godine uzela učešće u projektu „Laboratorija malih kulturnih programa“, koji je pokrenulo udruženje mladih KoLAB iz Leskovca u okviru BOLD programa. BOLD program sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Srbiji i Asocijacija za Afirmaciju kulture ASK. U ograncima Biblioteke u Vučju, Predejanu i Brestovcu organizovana su tri programa u okviru ovog projekta.

U ogranku Biblioteke u Vučju organizovan je program „Recept za bajku“ sa zavičajnim piscem Stefanom Mitićem Tićmijem. Vođen je razgovor o stvaralaštvu, filmu i pozorištu sa fokusom na poslednji autorov roman „Guguto Memeto“. Učestvovali su učenici od 5. do 8. razreda OŠ „Bora Stanković“ iz Vučja i isturenog odeljenja iz Bunuškog čifluka sa nastavnicama Marinom Dinić, Milenom Stanojević i Marijom Jovanović, kao i učenici OŠ „Svetozar Krstić-Toza“ iz Vučja sa profesorom Draganom Đorđevićem.

U stacioniranom ogranku u Predejanu održan je program „Savremeni recepti za kulturu“ u kome su gosti bili Stefan Mitić Tićmi, pisac i Vladan Trkulja, digitalni umetnik i preduzetnik sa više od osam godina iskustva u razvoju različitih vrsta digitalnih proizvoda i aplikacija, sa fokusom na digitalizaciju kulturnog nasleđa. Ovaj program bio je podeljen u dva dela. U prvom delu pisac Stefan Mitić Tićmi pričao je sa učesnicima o tome šta sve može da inspiriše za pisanje i kako podstaknuti kreativnost i književno stvaralaštvo. Kao deo programa, organizovano je i predstavljanje književnog opusa Stefanovih najčitanijih knjiga za decu i mlade, kao zavičajnog pisca iz Leskovca. Drugi deo programa odnosio se na digitalno stvaralaštvo, u kome je Vladan Trkulja predstavio kulturno nasleđe Leskovca i savremeno digitalno stvaralaštva kroz konkretne primere leskovačkog kraja u tehnologiji virtuelne stvarnosti – Virtuelna šetnja leskovačkom čaršijom. U programu su učenici od petog do osmog razreda OŠ „Aca Sinadinović“ iz Predejana sa nastavnicom srpskog jezika Jasminom Anđelković.

U ogranku u Brestovcu realizovan je program pod nazivom „Savremeni recepti za kulturu“ u kome su učestvovali Marko Stojanović, stripski scenarista, publicista, prevodilac, izdavač, organizator Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu i predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i Vladan Trkulja, digitalni umetnik. Ovaj program bio je podeljen na dva segmenta. U prvom segmentu Marko Stojanović je sa učesnicima programa razgovarao o tome kako se priprema strip scenario i pomogao im da naprave svoj prvi strip. Drugi segment programa odnosio se na digitalno stvaralaštvo, u kome je Vladan Trkulja predstavio kulturno nasleđe Leskovca. Učestvovali su učenici starijih razreda OŠ „Branko Radičević“ u Brestovcu.

BOLD programKoLABLaboratorija malih kulturnih programaNARODNA BIBLIOTEKA