Leskovačka Biblioteka obeležila jubilej 140 godina od osnivanja prve Čitaonice

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, leskovačka Biblioteka ,,Radoje Domanović” obeležila jubilej 140 godina od osnivanja prve Čitaonice u Leskovcu.

,,Biblioteka u našem gradu obitava 140 godina, oduvek sjedinjena sa građanstvom kroz razne istorijske epohe. Nalazila se u središtu svih kulturnih i duhovnih promena i išla je u korak sa savremenim tokovima. Pripala mi je velika čast da u godini jubileja predstavljam najstariju ustanovu kulture u gradu i da, sa velikim uvažavanjem, kakvo joj i dolikuje, predstavim sve njene sadržaje ”, kazala je u svom obraćanju direktorka Vesna Ilić.

,,Biblioteke su čuvari znanja i kulturnog nasleđa, nema sveta bez knjige  i nema knjige bez sveta. Biblioteke  su značajni deo kulture čitavog sveta. One su institucije obrazovanja i mesto za društvenu interakciju. U godini jubileja naša Biblioteka se kao institucija od poverenja može pohvaliti brojnim i raznovrsnim uspesima“, rekao je čestitajući jubilej leskovačkoj Biblioteci gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Ovom prilikom prikazan je dokumentarni  film o razvoju bibliotekarstva u Srbiji i Leskovcu ,, Knjiga od reči”.

U programu su učestvovali Vokalna grupa Libero i Gradski dečji hor Zvezdice, koji je premijerno izveo himnu  Biblioteke, autora Vlaste Cenića i Milivoja Ilića.

Čitaonica u Leskovcu osnovana je 1879. godine, početni fond je bio 12 knjiga uglavnom verskog sadržaja. Biblioteka danas ima 11 odeljenja, pet ogranaka i fond od 200.000 knjiga i periodike.