Leskovačka Narodna biblioteka obeležila jubilej 140 godina od osnivanja prve Čitaonice

Leskovačka Narodna biblioteka Radoje Domanović, proglasila je ovu godinu jubilarnom i obeležila krsnu slavu Sveti Ćirilo i Metodije.
Prilikom proglašenja 140 godina od osnivanja prve Čitaonice u Leskovcu prisutnima  su se obratila direktorka Biblioteke, Vesna Ilić i gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović.
,,Svaka Biblioteka ima jedinstveni cilj on se sastoji u tome da stalno podseća društvo u kome posluje na važnost učešća u izgradnji kulturne svesti i civilizacijskog napretka. Danas u svetu postoji više stotina hiljada biblioteka, javnih, kućnih, univerzitetskih, školskih, crkvenih, nacionalnih, specijalizovanih… A njihov tačan broj nemoguće je odrediti.I Leskovac ima svoju biblioteku. I to kakvu! Ove godine slavi svoju 140. godišnjicu od osnivanja prve Čitaonice, jubilej koji je od velikog značaja za našu društvenu zajednicu i sastavni deo našeg opstanka kroz vihore vremena“, rekao je Cvetanović.

  ,,Prvi zapisi o postojanju organizovane Čitaonice u Leskovcu mogu se naći mnogo ranije, ali zvanično je registrovana u junu 1879. godine, na inicijativu Leskovca, upućenu Ministarstvu prosvete i crkvenih dela. Ta prva čitaonica je dokaz intelektualne svesti i produhovljenosti čelnika grada, nasušna potreba naroda za boljitkom uprkos teškim uslovima života i viševekovnim tlačenjem uklopila se u zajedničku misao stvaranja duhovnog centra čitališta”,kazala Vesna Ilić direktorka Biblioteke.

Svečanim činom rezanja slavskog kolača Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ je u prisustvu saradnika i prijatelja obeležila i svoju krsnu slavu Sveti Ćirilo i Metodije.

Jerej Miroslav Jovanović je nakon sečenja kolača govorio o potrebi čuvanja i negovanja ćiriličnog pisma.

Domaćin slave bila je bibliotekar Gordana Đorđević, koja je slavu za narednu godinu predala direktorki Vesni Ilić.