LESKOVAČKA OPŠTA BOLNICA UVELIKO RADI MAMOGRAFSKE PREGLEDE

Porast broja malignih oboljenja dojke skrenula su pažnju javnosti na dijagnostičke metode u otkrivanju bolesti.

Kako ističe u izjavi za TV 4S direktor Opšte bolnice u Leskovcu najbolja metoda u ranom otkrivanju karcinoma dojke je momograf.

Mamografija je dijagnostička metoda za otkrivanje bolesti dojke koja koristi vrlo niske doze rendgen (x) zraka. Pregled izvodi naš obučen radiološki tehničar, a snimaju se obe dojke iz dva pravca, ističe dr Dimitrijević. Pregled najčešće traje desetak minuta.

Karcinom dojke je bolest od koje oboleva najveći broj žena, ali najveći broj i umire. Godišnje se u Srbiji razboli 4.500 žena, a umre 1.700. Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje. A to je ono što je najvažnije – izlečenje svake majke, sestre, ćerke.

Dr Dimitrijević ističe da je ovaj savremeni aparat Opšta bolnica dobila zahvaljujući angažovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovaj mamograf je najsenzitivniji, senzitivnost je oko 60%, a to znači da se vide najsitnije promene, minimalno je zračenje i ima jednu bitnu karakteristiku, a to je efikasnost aparata, za sat vremena se pregleda oko 15 žena, a naravno broj može da varira u zavisnosti od promena i veličine dojki.

dr Nebojša DimitrijevićMamografOB LeskovacRAK DOJKEzdravlje