Maketa kolona u Leskovcu

U cilju prevencije malignih bolesti, u organizaciji ZZJZ Leskovac, uz podršku zdravstvenih ustanova, udruženja obolelih od raka debelog creva i jetre, kao i lokalne samouprave ispred LKC održana je akcija tokom koje je apelovano na gradjane da redovno kontrolišu svoje zdravlje. Akcija se sprovodi u martu mesecu posvećenom borbi protiv kancera.

Ovom prilikom je ispred Leskovačkog kulturnog centra postavljena makete kolona koja prikazuje polipe i kancer, a ulaskom u maketu šetajući se, budi se svest ljudi da odu na preventivni pregled raka debelog creva. Na ovaj način daje se zajednički doprinos na prevenciji malignih bolesti.

U Srbiji se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine. Veoma jednostavnim testom moguće je otkriti polipe iz kojih može nastati rak. Ovim testom je moguće otkriti rak u početnoj fazi kada je lečenje uspešno. Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Tačan uzrok nastanka raka nije u potpunosti jasan. Najčešće se javlja kao posledica dejstva naslednih faktora i faktora sredine, načina ishrane i stila života. Faktori rizika su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost.

Okružni koordinator Skrininga raka debelog creva ZZJZ Leskovac Vanja Ilić uputila je poziv na učešće u programu sprečavanja i ranog otkrivanja raka debelog creva.

,,Rano otkrivanje (skrining) raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi,,.

Kolonoskopija je najbolja dijagnostička metoda pregleda debelog creva jer omogućava najtačniji pregled cele sluzokože debelog creva. Pored pregleda, kolonoskopijom je moguće bezbolno ukloniti polipe, pa je time kolonoskopija u brojnim slučajevima i definitivna terapija. Pored tumorskih promena, pregledom se mogu otkriti i druge bolesti creva.

U Republici Srbiji, maligni tumori debelog creva predstavljaju drugu najčešću lokalizaciju malignih tumora od koje svake godine približno oboli 3800 i umre 2300 osoba oba pola.