Manifestacija “Izađi mi na teglu” održana u Leskovcu

Turistička organizacija grada Leskovca po peti put је lokalni partner i suorganizator u realizaciji projekta “Izađi mi na teglu”.

Organizator manifestacije “Izađi mi na teglu” koja je danas okupila maksimalan broj od 15 ekipa je asocijacija “Bašta mašta”, a cilj promocija pripreme ajvara kao jednog od srpskih brendova, naročito u Leskovcu.

Specifičnost manifestacije se ogleda u tome da su takmičarima obezbeđeni svi potrebni uslovi za učešće. Organizator je obezbedio natkrivene štandove za takmičarske ekipe, papriku potrebnu za spremanje jedne ture ajvara, prenosivu peć ovog puta čuveni smederevac, za pečenje paprike i kuvanje ajvara, tegle sa poklopcem, drva za loženje, stolice, stolove za pripremu i odlaganje tegli. Takmičari su obezbedili sav potreban pribor za pripremu ajvara, šerpu, varjaču, kutlaču, noževe i mašinu za mlevenje paprike.

Pravila takođe nalažu da tamičarska ekipa mora imati minimum dva, a najviše pet članova. Pobednička ekipa u Leskovcu dobija šporet smederavac kao nagradu. Zahvaljujući brojnim partnerima i sponzorima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara, kažu organizatori asocijacija Bašta mašta.

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godini.

Takmičenje u Leskovcu, prestonici ajvara otvorila je pomoćnica gradonačelnika Marija Jovanović.

U okviru manifestacije “Izađi mi na teglu” u etno kompleksu Šop-Đokić, kompanija Coca-Cola predstavila je zaboravljena jela iz bogate kulinarske tradicije kroz projekat “Nezaboravni ukusi Srbije”.