MANIFESTACIJA „SA TEHNOLOGIJOM NA TI“

Tehnološki fakultet u Leskovcu danas je po prvi put organizovao manifestaciju pod nazivom „SA TEHNOLOGIJOM NA TI“ koja je na kreativan način, predstavila zabavan svet tehnologije kroz interaktivne postavke za posetioce različitih uzrasta i sfera interesovanja.

Manifestaciju su podržali Lokalna samouprava grada Leskovca i Leskovački kulturni centar, a u programu su učestvovali mladi istraživači, saradnici i profesori Tehnološkog fakulteta u Leskovcu zajedno sa stručnim saradnicima Naučnog kluba, profesorima i učenicima deset srednjih škola iz Leskovca i okruženja, kazao je dekan Tehnološkog fakulteta dr Dragiša Savić.

U ime lokalne samouprave obratio se i manifestaciju otvorio gradski većnik Dragoljub Đorđević.

„Izuzetno mi je drago što na ovako malom mestu možemo videti mnogo mladih darovitih ljudi, željnih da se bave naukom i tehnologijom, pre svega iz ljubavi. Za usađivanje ljubavi prema nauci i tehnologiji su zaduženi njihovi profesori, priznati naučni radnici, ali i svi drugi pripadnici intelektualnog sloja društvene zajednice. Grad Leskovac ulaže u obrazovanje i mlade ljude, samo u energetsku sanaciju objekata škola je do danas uloženo 255 miliona dinara, dok je od 2013. godine preko Fonda za mlade talente nagrađeno preko 4500 mladih za šta je iz gradske kaseizdvojeno 121 milion dinara.“

U okviru manifestacije prikazan je bogat interaktivni naučni program za posetioce svih uzrasta. Kroz eksperimente, interaktivne igre i „opipljive“ primere naši sugrađani su ušli pravo u svet mnogobrojnih tehnologija i bili u prilici da saznaju nešto više o zdravoj ishrani, otkriju kućnu laboratoriju, način kako da mudro iskoriste kuhinjski otpad i naprave svoj preparat za negu kože, da saznaju kako se proizvodi eko-gorivo, isprobaju 3D tehnologije i vozilo na daljinsko upravljanje, odigraju digitalni rulet i nauče nešto o radu senzora i upoznaju sa pneumatskim stolom, odštampaju svoju majicu ili isprobaju slikanje na platnu, a na kraju se zaslade poslasticom koju su sami napravili.

TEHNOLOSKI FAKULTET