Međunarodni festival i letnja akademija muzike Strings održaće se u Leskovcu od 20 do 27. jula

Međunarodni festival i letnja akademija muzike Strings održaće se u Leskovcu od 20 do 27. jula. Posebnost ovogodišnjeg festivala je što će, pored domaćih, imati 12 profesora predavača, među kojima je Tobijas Štosijek iz Austrije, sa Univerziteta u Gracu, koji će raditi sa odabranim polaznicima studentima violončela i starijim srednjoškolcima, saopštio je na konferenciji za novinare urednik muzičkog programa leskovačkog kulturnog centra Slaviša Stevanović. Sedmi Festival i letnja akademija muzike Strings nastala je 2013. godine kao letnja škola muzike kako bi se pre svega leskovačkoj deci, pruži mogućnost da dobiju kvalitetne edukatore i dodatnu edukaciju pored one koju već imaju u svojoj Muzičkoj školi. Sedmi Međunarodni festival Strings podržalo je i ove godine Ministarstvo kulture i inforimisanja sa 1,3 miliona dinara dok je ostatak sredstava obezbedio grad Leskovac, a ukupno opredeljena sredstva za organizovanje ove kulturne manifestacije iznosi oko 2,5 miliona dinara.

 

Na ovogodišnjem Međunarodnom Festivalu i letnoj akademiji Strings sa trenutno preko 80 polaznika iz celog regiona, radiće 12 profesora predavača, a festival će svečano biti otvoren u subotu od 20 časova u leskovačkom Narodnom pozorištu koncertom Akademskog hora Kolegium Muzikum.

Na ovogodišnjem Stringsu nastupiće violončelista Tobijas Štosijek, kompozitor Soni Petrovski iz Makedonije, Valerij Soklov i mnogi drugi. Međunarodni festival i letnja akademija muzike Srignss dobitnik je evropskog pečata kvaliteta – EFFE etikete, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala za izuzetne umetničke festivale koji pokazuju njihovo angažovanje na polju umetnosti, uključivanja zajednice i međunarodne otvorenosti.